«Τι σημαίνει η λέξη δημοκρατία για εσένα;»

 

Τα παιδιά δίνουν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από τα έργα που δημιούργησαν και παρουσιάζονται στην έκθεση «Δημοκρατία για εμένα», στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, 12-17 Σεπτεμβρίου 2017.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης έργων παιδιών με θέμα «Δημοκρατία για εμένα» από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος για το παιδί, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η Πρόεδρος του Ταμείου για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Annika Savill, ο Αντιπρόεδρος διεθνών συνεδρίων των The New York Times, κ. Αχιλλέας Τσάλτας και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι αλλά και παιδιά, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum των The New York Times και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων, της Αντιδημαρχίας για το παιδί και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί η συμμετοχή των παιδιών στο Athens Democracy Forum, στη γιορτή της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν από παιδιά που συμμετείχαν το καλοκαίρι σε δράσεις στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς επίσης και από παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων WELCOMMON.

 

Μικροί και μεγάλοι που θα επισκεφθούν την έκθεση έχουν τη δυνατότητα:

 

  • να παρατηρήσουν τα έργα των παιδιών και να ανακαλύψουν πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τη δημοκρατία
  • να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοπροσωπογραφία με τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά

 

  • να κολλήσουν το δικό τους «φύλλο» στο δέντρο της συνεργασίας

 

  • να ανακαλύψουν πώς εντάσσονται στον κόσμο όπως αυτός παρουσιάζεται στα έργα των παιδιών

Τα παιδιά συνεργάζονται, αναγνωρίζουν την ομορφιά της διαφορετικότητας γύρω μας, προστατεύουν το περιβάλλον, ευαισθητοποιούνται στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ενεργούν χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα παιδιά παίρνουν χρώματα, μεταμορφώνουν με φαντασία και δημιουργικότητα «άχρηστα» υλικά σε έργα τέχνης, οραματίζονται έναν ιδανικό κόσμο και τον διεκδικούν. Η δική τους στάση και ματιά, όχι μόνο μας αφυπνίζει και μας κινητοποιεί, αλλά μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον….

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ώρες λειτουργίας 11:00-14:00.

 

Eίσοδος ελεύθερη.

 

Φωτογραφίες: Δανάη Μπασαντή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>