ΑμεΑ

Για ΑμεΑ σε μουσεία και χώρους πολιτισμού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω, ανακαλύπτω και αισθάνομαι… στα μουσεία» για Άτομα με Αναπηρία με την ευγενική χορηγία της ΜetLife & του MetLife Foundation.

Συγκεκριμένα, το ΕΠΜ τη σχολική χρονιά 2017-2018 υλοποιεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

στο «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας»

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μυρωδιές, παιχνίδια, μαγειρέματα»

Τι γεύση έχει το αλεύρι; Πώς μυρίζει το λάδι; Ποια σκεύη θα χρησιμοποιήσουμε για να παρασκευάσουμε μια συνταγή;
Τα παιδιά αξιοποιούν τις αισθήσεις τους, εξοικειώνονται με τις συλλογές του μουσείου και παρασκευάζουν το δικό τους ψωμί

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σώμα μου ένας μαγικός κόσμος»

Πώς είναι το ανθρώπινο σώμα; Τι χρειάζεται ώστε να είναι υγιές;
Τα παιδιά μέσα από τις συλλογές του μουσείου και με οδηγό τις αισθήσεις τους, ανακαλύπτουν το σώμα τους, το σχεδιάζουν, προσθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά και το συνδέουν με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση.

στον Εθνικό Κήπο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Μια καταπράσινη βόλτα»

Ποια σχέση έχει ο Εθνικός Κήπος με ένα μουσείο; Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε σε έναν περίπατο στον Εθνικό Κήπο; Πόσα ζώα; Πόσα φυτά; Πόσα διαφορετικά χρώματα;
Τα άτομα που συμμετέχουν με οδηγό τις αισθήσεις, τις συλλογές του ΕΠΜ και το «ζωντανό» περιβάλλον παίζουν κι ανακαλύπτουν υφές, αρώματα, χρώματα και ήχους και τα συνδέουν με τον άνθρωπο και την πόλη.

στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό στην παλιά Αθήνα»

Πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιά; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν για τις δουλειές του σπιτιού; Ποια είναι η διαφορά τους από τα σύγχρονα εργαλεία;
Μέσα σε ένα πραγματικό αστικό σπίτι, τα άτομα που συμμετέχουν, με οδηγό τις αισθήσεις τους, πραγματικά αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΠΜ και παιχνίδι έρχονται σε επαφή με τη ζωή στην Αθήνα του περασμένου αιώνα και ανακαλύπτουν, αντικείμενα, χρήσεις και ήχους.

στην Εθνική Γλυπτοθήκη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζουμε τα αγάλματα;»

Τι είναι το άγαλμα; Από ποια υλικά μπορούμε να το κατασκευάσουμε; Κινούνται τα αγάλματα;
Τα παιδιά στο ταξίδι τους στην Εθνική Γλυπτοθήκη, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους νιώθουν και ανακαλύπτουν τα γλυπτά, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, τη μορφή που έχουν και τι παριστάνουν. Αναπαριστούν με το σώμα τους διαφορετικά είδη κίνησης που δυνάμει έχουν τα γλυπτά και δημιουργούν βιωματικά το δικό τους γλυπτό.

στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σσσσ! ο πίνακας κάτι έχει να μας πει»

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης, παρατηρούν χρώματα και σχήματα και φαντάζονται την ιστορία που κρύβουν. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος μεταμορφώνονται σε καλλιτέχνες, δίνουν ζωή στους πίνακες και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της MetLife & του MetLife Foundation και δεν έχει οικονομική συμμετοχή.