FAQ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Το Παιδικό Μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των παιδιών, αναπτύσσοντας εκθέματα και προγράμματα που κεντρίζουν την περιέργεια και κινητοποιούν τη μάθηση. (Association of Youth Museums, 1992)
Στο επίκεντρο του παιδικού μουσείου είναι το παιδί και όποιος πρωτομαθαίνει. Ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο που δημιουργεί εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι και τη διαδραστική μάθηση, αντανακλώντας τις περιοχές της διαφορετικότητας πάντα με την ενεργό συμμετοχή των ενηλίκων στη ζωή των παιδιών.
Στο επίκεντρο του παιδικού μουσείου είναι το παιδί και όποιος πρωτομαθαίνει. Ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο που δημιουργεί εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι και τη διαδραστική μάθηση, αντανακλώντας τις περιοχές της διαφορετικότητας πάντα με την ενεργό συμμετοχή των ενηλίκων στη ζωή των παιδιών.
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό, που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. με πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/22-10-01). Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από 80 μέλη και διοικείται από 7μελές Συμβούλιο. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείου (ICOM- www.istomediahost.gr/icom), του Ευρωπαϊκού Δικτύου Παιδικών Μουσείων Hands On! International (www.hands-on-international.net) και του Δικτύου Μουσείων της Αθήνας (www.athensmuseums.net).
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας στεγάζεται στο Κτίριο του Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα, (Τηλ.: 210 3312995, e-mail: [email protected], www.hcm.gr.)
Το κτίριο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας διαθέτει δυο εισόδους: η μια βρίσκεται επί της Βασ. Κωνσταντίνου και η δεύτερη από την πλευρά της Ρηγίλλης. Για άτομα με κινητικά προβλήματα ή με παιδικό καρότσι η είσοδος είναι από τη Ρηγίλλης.
Μπορείτε να φτάσετε με Τρόλεϊ:
· 3 (Στάση: Βυζαντινό Μουσείο – Ρηγίλλης)
· 10 (Στάση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου)
Μπορείτε να φτάσετε με Λεωφορείο:
· 022 (Στάση Ευαγγελισμός)
· 054, 203, 204, 220, 221, 224, 608, 622, 732, 815, Ε14 (Στάση: Βυζαντινό Μουσείο – Ρηγίλλης)
550 (Στάση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου)
Μπορείτε να φτάσετε με Μετρό:
· Σταθμός Ευαγγελισμός (Γραμμή 3, Αγία Μαρίνα – Δουκίσσης Πλακεντίας/Αεροδρόμιο), Έξοδος προς Πάρκο Ριζάρη
Δρόμοι που μπορείτε να παρκάρετε με Κάρτα Ελεγχόμενης Στάθμευσης:
· Σε όλο το μήκος της οδού Ρηγίλλης.
· Σε όλο το μήκος της οδού Πλ. Σκουζέ.
Κοντινά ιδιωτικά Parking:
· Αφοι Κορακιανίτη (Βασ. Γεωργίου Β΄ 20)
· Polis Park Ριζάρη (Ριζάρη 6 & Βασ. Κωνσταντίνου 45)
Για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, παρακαλούμε να καλέσετε στο 2103312995 (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00-15:00). Οι διοικητικές υπηρεσίες του λειτουργούν καθημερινά από τις 9 π.μ. – 5 μ.μ. Τις επίσημες αργίες το Π.Μ.A. παραμένει κλειστό. Για φοιτητικές και άλλες ομάδες ενηλίκων, καθώς και για ψυχαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα (με αφορμή τα γενέθλια ή κάποιο άλλο λόγο εορτασμού), το Π.Μ.Α. ανοίγει και απογεύματα κατόπιν συνεννόησης.
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας μπορούν να επισκεφθούν όλα τα παιδιά από 0-12 ετών, καθώς και άτομα με αναπηρία (ανεξαρτήτως ηλικίας).
Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή των γονιών ή των συνοδών τους μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάμεσα στα διαδραστικά εκθέματα, να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, μαθαίνοντας τις βασικές λειτουργίες ενός Παιδικού Μουσείου. Επίσης μπορούν να λάβουν μέρος σε κάποιο από τα οργανωμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είτε ατομικά είτε μέσω του σχολείου τους.
Οι παιδικές γιορτές είναι εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν μελετηθεί και διοργανώνονται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους με αφορμή τα γενέθλια, την ονομαστική τους εορτή ή κάποιο άλλο ευχάριστο γεγονός. Σκοπός αυτού του τύπου εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να ανακαλύψουν οι «εορτάζοντες» τα εκθέματα του μουσείου μαζί με τους φίλους τους, να παίξουν και να έχουν την εμπειρία μιας «μουσειακής γιορτής», που θα τους εξοικειώσει ακόμα περισσότερο με την έννοια «μουσείο».
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όσον αφορά στο παιχνίδι στα εκθέματα. Οι επισκέπτες μπορούν να ενισχύσουν, εφόσον το επιθυμούν, τους σκοπούς του μουσείου μέσω δωρεάς ή μέσω συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας δεν δέχεται Κάρτα Πολιτισμού ή Κάρτα Εκπαιδευτικών, αφού έχει ελεύθερη είσοδο προς το κοινό.