Oικογένειες

Τετάρτες απογεύματα Σαββατοκύριακα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε Σάββατο και Κυριακή & τις περιόδους των σχολικών διακοπών πραγματοποιούνται διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η θεματική τους συνδέεται είτε με τα εκθέματα του Μουσείου είτε με την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και είναι βασισμένα στην ενεργό συμμετοχή, την εμπειρία με τα αντικείμενα και το παιχνίδι!

Για οικογένειες

με παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής:

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων – Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 10:50

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων – Σάββατο και Κυριακή: 11:10 – 12:00

 

Τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«Στολίδια στη σειρά»

Ανακαλύπτουμε με τις αισθήσεις μας διαφορετικά υλικά, συνθέτουμε μοναδικά στολίδια και τα βάζουμε στη … σειρά δημιουργώντας γιορτινές γιρλάντες για το δωμάτιό μας.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

«Μουσική συναυλία των γιορτών»

Ποιους διαφορετικούς ήχους κάνουμε με το σώμα μας; Τι άλλους ήχους μπορούμε να παραγάγουμε χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα; Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουμε ήχους και ρυθμούς σε καπάκια, μπουκάλια, κουτάλια και μουσικά όργανα … και παίζουμε την πρώτη μας γιορτινή συναυλία!

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

«Χειροποίητα στολίδια»

Με ποιον τρόπο μπορώ να σκίσω ένα χαρτί; Πώς μπορώ να σπρώξω μία μπάλα με τα χέρια μου;

Αισθανόμαστε υφές, ανακαλύπτουμε αντικείμενα,  ασκούμε τα χέρια μας και συνθέτουμε με χαρτιά και αλευρόκολλα το δικό μας στολίδι με την τεχνική του κολάζ.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

«Μέσα-έξω, πάνω-κάτω… από ένα δώρο»                                                                                                                                        

Κάτω από το δέντρο, μέσα στο κουτί, πάνω στο κλαδί, έξω από το παράθυρο…

Τα παιδιά μπαίνουν στο πνεύμα των γιορτών, ανοίγουν μικρά και μεγάλα κουτιά, αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους, τοποθετούν στον χώρο γιορτινά αντικείμενα και φτιάχνουν  το δικό τους κουτί- δώρο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Μουσική συναυλία των γιορτών»

Ποιους διαφορετικούς ήχους κάνουμε με το σώμα μας; Τι άλλους ήχους μπορούμε να παραγάγουμε χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα;

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουμε ήχους και ρυθμούς σε καπάκια, μπουκάλια, κουτάλια και μουσικά όργανα … και παίζουμε την πρώτη μας γιορτινή συναυλία!

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

«Γιορτινά μπισκότα»

Πόσα διαφορετικά υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπισκότα; Τι γεύση έχουν; Τι σχήμα θα τους δώσουμε; Πώς θα τα στολίσουμε; Πειραματιζόμαστε με τα υλικά, τα δοκιμάζουμε, τα μαγειρεύουμε και ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές!

 

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

 

Για οικογένειες

με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει σχεδιάσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και των σχολικών διακοπών.  Συγκεκριμένα:

 

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου & Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

και ώρες 11:00 – 15:00

«Αφιέρωμα στη Διατροφή» για όλη την οικογένεια

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και η ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινιάζουν το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής»

με ένα διήμερο «Αφιέρωμα στη διατροφή» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!

 Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και η ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινιάζουν το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής» και προσκαλούν τα παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις για τη διατροφή στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και είναι ανοιχτές για το κοινό.

Το νέο έκθεμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή καθώς και να τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν ορθή καταναλωτική συνείδηση. Στη μικρογραφία ενός καταστήματος σούπερ μάρκετ με τμήματα όπως κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, φρούτα και λαχανικά, βασικά τυποποιημένα προϊόντα και πολλά ακόμη, μικροί και μεγάλοι παίζουν ρόλους και γίνονται εργαζόμενοι ή πελάτες, συνεργάζονται, επικοινωνούν μεταξύ τους και περνούν ποιοτικό χρόνο.

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη διατροφή!

Με αφετηρία το καινούριο έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής», μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε παιχνίδι ρόλων, ανακαλύπτουν συνταγές, πειραματίζονται με υλικά και μαγειρεύουν με γνώμονα την ισορροπημένη διατροφή.

Συγκεκριμένα, οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται είτε με ελεύθερη ροή είτε με δήλωση συμμετοχής και σε οργανωμένες ομάδες.

Ακολουθούν πληροφορίες για τα προγράμματα του διημέρου:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τι καλό θα φάμε σήμερα;»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής»  

Το νέο έκθεμα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε ένα παιχνίδι ρόλων με πρωταγωνιστές τους «εργαζόμενους» και τους «πελάτες».  Τοποθετούμε προϊόντα στους πάγκους και τα ράφια μας, βάζουμε τιμές, ανακοινώνουμε τις προσφορές της ημέρας και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους πελάτες. Αλήθεια, τι καλό θα φάμε σήμερα;

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Πόσο νερό χωράει στο σώμα μου;»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Μέσα στο νερό»

Μια ζυγαριά, μπουκάλια με νερό και διάθεση για έρευνα και υπολογισμούς … και είμαστε έτοιμοι,  ώστε να ανακαλύψουμε την ποσότητα του νερού που περιέχει το σώμα μας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Η διατροφή γίνεται παιχνίδι!»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Πώς κινούμαι;»

Μεταμορφωνόμαστε σε πιόνια και παίζουμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι για την ισορροπημένη διατροφή. Κινούμαστε στα τετράγωνα, απαντάμε σε ερωτήσεις, ακολουθούμε εντολές και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Πες το με μια ζωγραφιά!»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Το σπίτι του προπάππου και της προγιαγιάς»

Τα παιδιά ζωγραφίζουν και αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο παροιμίες σχετικές με τη διατροφή. Στη συνέχεια, μέσα από ένα ομαδικό παιχνίδι αποκαλύπτονται οι λέξεις πίσω από τις ζωγραφιές.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κάθε συνταγή με τα μέτρα της»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Γεια σου Πυθαγόρα!»

Ποια σχέση έχει ένα κουτάλι, ένα ποτήρι, ένας δοσομετρικός σωλήνας, μια ζυγαριά και μια σέσουλα; Πειραματιζόμαστε με διαφορετικές μονάδες μέτρησης στερεών και υγρών και φέρνουμε τις συνταγές στα …μέτρα μας»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μύρισε ελιόψωμο στο μουσείο!»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Κουζίνα», με δήλωση συμμετοχής στην υποδοχή του Μουσείου

ώρες διεξαγωγής: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45

Αλεύρι, μαγιά, ελιές και ελαιόλαδο ανακατεύονται και μπερδεύονται, παίρνουν ευφάνταστα σχήματα και μεταμορφώνονται σε ένα ψωμί που μυρίζει… Ελλάδα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την κυψέλη στο πιάτο μας»

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς», με δήλωση συμμετοχής στην υποδοχή του Μουσείου

ώρες διεξαγωγής: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45

Ένα μελίσσι, μια κηρήθρα και ένα καπέλο μελισσοκόμου μάς αποκαλύπτουν τον κύκλο του μελιού και τα μυστικά μιας κοινωνίας ίδιας και ταυτόχρονα διαφορετικής από τη δική μας, εκείνη των μελισσών .

Επίσης, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 & ώρες 11:30 – 13:00, θα πραγματοποιηθεί το

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  «Ο Σπόρος» 

Χώρος διεξαγωγής: Έκθεμα «Μουσείο των γραμμάτων», για παιδιά 6-10 χρόνων, με δήλωση συμμετοχής στην υποδοχή του Μουσείου

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να γνωρίσουμε και υπερασπιστούμε τους πρωτογενείς σπόρους, να αντισταθούμε στη μεταλλαγμένη τροφή και να στραφούμε προς την υγιεινή διατροφή.

Με οδηγό μας ένα βιβλίο, θα ακολουθήσουμε το ταξίδι που κάνει ένα σποράκι, από την σπορά του μέχρι την καρποφορία του.  Θα μιλήσουμε για τα Δημητριακά και τα Όσπρια, την Βιοποικιλότητα, για τους πρωτογενείς και μεταλλαγμένους σπόρους και για την πυραμίδα της ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής. Θα ζωγραφίσουμε, θα παίξουμε και θα δούμε από κοντά όλους τους σπόρους των δημητριακών και των οσπρίων της χώρας μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιούν η παιδαγωγός  Τερψιθέα Ρηγοπούλου και η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου.

 Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη ενώ οι δηλώσεις για τα προγράμματα που απαιτείται δήλωση συμμετοχής

γίνονται την ίδια μέρα στην υποδοχή του Μουσείου.

 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Γιορτινά μπισκότα», για όλη την οικογένεια

Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπισκότα; Πειραματιζόμαστε, ανακατεύουμε χρώματα και μυρωδιές και φτιάχνουμε γιορτινά μπισκότα!

12:15 – 13:00 «Εικόνες βρίσκουν ήχους», για όλη την οικογένεια

Ποιες εικόνες μας θυμίζουν Χριστούγεννα; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε φωνή; Συνοδοί και παιδιά φαντάζονται και δημιουργούν τις πιο ζωντανές χριστουγεννιάτικες εικόνες!

13:15 – 14:00  «Λαμπερή χιονοθύελλα», για όλη την οικογένεια

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λαμπερή χιονοθύελλα; Ανακατεύουμε ασυνήθιστα συστατικά και δημιουργούμε χριστουγεννιάτικη λάμψη μέσα σ’ ένα βάζο!

14:15 – 15:00 «Μαγικό καλειδοσκόπιο», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Πώς θα μπορούσαμε να γεμίσουμε φως και σχήματα ένα κουτί; Φτιάχνουμε το δικό μας καλειδοσκόπιο και βλέπουμε αυτές τις γιορτές με άλλο μάτι!

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Νόστιμα στολίδια…», για οικογένειες με παιδιά 3-12 χρόνων

Με ζάχαρη, αλεύρι, βανίλια και άλλα … μοσχομυριστά υλικά δημιουργούμε πρωτότυπα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας…

12:15 – 13:00 «Το αστέρι των Χριστουγέννων», για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων

Αλεύρι, αλάτι και νερό μεταμορφώνονται σε χριστουγεννιάτικα αστέρια! Χρυσόσκονες και κορδέλες κάνουν τα αστέρια μας να λάμψουν!

13:15 – 14:00  «Μια γιρλάντα για το δέντρο μου», για όλη την οικογένεια

Με ποιον τρόπο στολίζουμε (σ)τις γιορτές; Απλά υλικά μεταμορφώνονται σε γιορτινά στολίδια, στροβιλίζονται και σκορπίζουν σχήματα και χρώματα γύρω μας!

14:15 – 15:00  «Στολίδια …εν κινήσει», για παιδιά 5-12 χρόνων

Χρώματα, σχήματα ενώνονται, ισορροπούν και μετατρέπονται σε στολίδια που στροβιλίζονται!

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Τραγανά μελομακάρονα», για όλη την οικογένεια

Κανέλα και γαρύφαλλο μπερδεύονται γλυκά δημιουργώντας τραγανά μελομακάρονα για τις γιορτές!

12:15 – 13:00 «Να τα πούμε;», για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε με ασυνήθιστα υλικά, μουσικά κρουστά, χτυπάμε ρυθμικά και όλοι μαζί λέμε τα κάλαντα!

13:15 – 14:00 «Τα ζώα της φάτνης», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Ποια ζώα μπορεί κανείς να συναντήσει σε μία φάτνη; Τι ήχο βγάζουν; Πώς περπατούν; Πώς περνούν την ημέρα τους; Ανακαλύπτουμε τη συλλογή από ζώα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, μεταμορφωνόμαστε σε αυτά και φτιάχνουμε το δικό μας από πηλό!

14:15 – 15:00 «Ένα καράβι γεμάτο ευχές», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Αλήθεια, τι στόλιζαν πριν από το έλατο; Τα παιδιά φτιάχνουν και διακοσμούν το καράβι των Χριστουγέννων και το «φορτώνουν» με ευχές για τη νέα χρονιά!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

11:15-12:00 «Ετοιμάζω το Χριστόψωμο», για όλη την οικογένεια

Παρασκευάζουμε ένα διαφορετικό ψωμί, περίτεχνα στολισμένο και γνωρίζουμε ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα!

12:15-13:00 «Οι μικροί τυμπανιστές», για παιδιά 3-6 χρόνων

Πρωτότυπα υλικά δημιουργούν μουσικά κρουστά και χτυπούν ρυθμικά!

13:15-14:00 «Γιορτινό παραμύθι!», για όλη την οικογένεια

Ποιοι είναι οι ήρωες των γιορτών; Σε τι περιπέτειες μπλέχτηκαν; Ταξιδεύουμε φανταστικά και  δημιουργούμε το δικό μας γιορτινό παραμύθι!

14:15-15:00 «Ω! έλατο, ω! έλατο» για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων

Γινόμαστε έλατα μικρά και μεγάλα, στροβιλιζόμαστε στον ρυθμό της μουσικής, λυγίζουμε στον ήχο του αέρα και δημιουργούμε με τις παλάμες μας και χρώματα το έλατο των Χριστουγέννων για τον τοίχο του δωματίου μας!

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Τραγανά μελομακάρονα», για όλη την οικογένεια

Κανέλα και γαρύφαλλο μπερδεύονται γλυκά δημιουργώντας τραγανά μελομακάρονα για τις γιορτές!

12:15 – 13:00 «Χριστουγεννιάτικες σβούρες», για όλη την οικογένεια

Παίρνουμε φόρα, στροβιλιζόμαστε και κατασκευάζουμε τις δικές μας πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες σβούρες!

13:15 – 14:00 «Εικόνες βρίσκουν ήχους», για όλη την οικογένεια

Ποιες εικόνες απαρτίζουν τα φετινά Χριστούγεννα; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε φωνή;    Συνοδοί και παιδιά φαντάζονται και δημιουργούν τις πιο ζωντανές χριστουγεννιάτικες εικόνες!

14:15 – 15:00 «Το γούρι της νέας χρονιάς», για όλη την οικογένεια

Τι συμβολίζει το γούρι; Ανακαλύπτουμε τη συλλογή από γούρια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και φτιάχνουμε το δικό μας για τη νέα χρονιά!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

11:15-12:00 «Γιορτινά μπισκότα», για όλη την οικογένεια

Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπισκότα; Πειραματιζόμαστε, ανακατεύουμε χρώματα και μυρωδιές και φτιάχνουμε γιορτινά μπισκότα!

12:15-13:00 «Μια γιορτινή συναυλία», για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε μουσικά όργανα, τραγουδάμε, και στέλνουμε τις… μουσικές μας ευχές σε όλον τον κόσμο!

13:15-14:00 «Λαμπερή χιονοθύελλα», για όλη την οικογένεια

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λαμπερή χιονοθύελλα; Ανακατεύουμε ασυνήθιστα συστατικά και δημιουργούμε χριστουγεννιάτικη λάμψη μέσα σ’ ένα βάζο!

14:15-15:00 «Το όχημα του Αϊ-Βασίλη» για όλη την οικογένεια

Πώς άραγε ταξιδεύει ο Αϊ-Βασίλης τόσο μακριά; Τι διαφορετικό έχει το δικό του όχημα; Φτιάχνουμε τα δικά μας οχήματα και ετοιμαζόμαστε για φανταστικά ταξίδια!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Το πρωινό του Αϊ-Βασίλη» , για όλη την οικογένεια

Από που αντλεί τόση δύναμη και ενέργεια ο Αϊ-Βασίλης; Πώς τα καταφέρνει να μοιράσει τα δώρα σε όλους μέσα σε μια μόνο νύχτα; Ποιο είναι, άραγε, το μυστικό του; Ο Άγιος Βασίλης το μοιράζεται μαζί μας και φτιάχνουμε τις πιο δυναμωτικές μπάρες δημητριακών, για να ξεκινήσει καλά, όχι μόνο το πρωινό μας, αλλά ολόκληρη η χρονιά.

12:15 – 13:00 «Γιορτινό παραμύθι!», για όλη την οικογένεια

Ποιοι είναι οι ήρωες των γιορτών; Σε τι περιπέτειες μπλέχτηκαν; Ταξιδεύουμε φανταστικά και  δημιουργούμε το δικό μας γιορτινό παραμύθι!

13:15 – 14:00 «Εικόνες βρίσκουν ήχους», για όλη την οικογένεια

Ποιες εικόνες μας θυμίζουν Χριστούγεννα; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε φωνή; Συνοδοί και παιδιά φαντάζονται και δημιουργούν τις πιο ζωντανές χριστουγεννιάτικες εικόνες!

14:15 – 15:00 «Το ημερολόγιο της νέας χρονιάς», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Τι θα κάνουμε τον χρόνο που έρχεται; Ποιες μέρες είναι σημαντικές για εμάς; Βλέπουμε μπροστά και εικονογραφούμε το δικό μας ημερολόγιο για τη νέα χρονιά!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 – «Το μουσείο γιορτάζει τα 24α γενέθλιά του»

«Μια τούρτα για το μουσείο»

Οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος είναι: 11:15 – 12:00, 12:15 – 13:00, 13:15 – 14:00 και

στις 14:15 θα μαζευτούμε όλοι για να ευχηθούμε στο Μουσείο, να σβήσουμε τα κεριά και να γευτούμε τις τούρτες που έφτιαξαν τα παιδιά.

 

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

11:15-12:00 «Η βασιλόπιτα της νέας χρονιάς», για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα κι ευχόμαστε για τη νέα χρονιά όλα τα καλά!

12:15-13:00 «Στη σκιά των Καλικάντζαρων», για όλη την οικογένεια

Τι είναι οι Καλικάντζαροι; Πότε βγαίνουν; Μεταμφιεζόμαστε και κάνουμε σκανταλιές δημιουργώντας σκιές πίσω από το πανί!

13:15-14:00 «Το όχημα του Αϊ-Βασίλη», για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων

Πώς άραγε ταξιδεύει ο Αϊ-Βασίλης τόσο μακριά; Τι διαφορετικό έχει το δικό του όχημα; Φτιάχνουμε τα δικά μας οχήματα και ετοιμαζόμαστε για φανταστικά ταξίδια!

14:15-15:00  «Να τα πούμε;» για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε με ασυνήθιστα υλικά, μουσικά κρουστά, χτυπάμε ρυθμικά και όλοι μαζί λέμε τα κάλαντα!

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2018

11:15 – 12:00 «Το πρωινό του Αϊ-Βασίλη» , για όλη την οικογένεια

Από που αντλεί τόση δύναμη και ενέργεια Αϊ-Βασίλης; Πώς τα καταφέρνει να μοιράσει τα δώρα σε όλους μέσα σε μια μόνο νύχτα; Ποιο είναι, άραγε, το μυστικό του; Ο Άγιος Βασίλης το μοιράζεται μαζί μας και φτιάχνουμε τις πιο δυναμωτικές μπάρες δημητριακών, για να ξεκινήσει καλά, όχι μόνο το πρωινό μας, αλλά ολόκληρη η χρονιά.

12:15 – 13:00 «Το γούρι της νέας χρονιάς», για όλη την οικογένεια

Τι συμβολίζει το γούρι; Ανακαλύπτουμε τη συλλογή από γούρια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και φτιάχνουμε το δικό μας για τη νέα χρονιά!

13:15 – 14:00 «Το όχημα του Αϊ-Βασίλη», για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων

Πώς άραγε ταξιδεύει ο Αϊ-Βασίλης τόσο μακριά; Τι διαφορετικό έχει το δικό του όχημα; Φτιάχνουμε τα δικά μας οχήματα και ετοιμαζόμαστε για φανταστικά ταξίδια!

14:15 – 15:00 «Ξεδιπλώνω τις ευχές μου για τη νέα χρονιά», για όλη την οικογένεια

Σε ποιον θα θέλαμε να στείλουμε ευχές; Ανακαλύπτουμε τη συλλογή από χριστουγεννιάτικες κάρτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και δημιουργούμε μία τρισδιάστατη δική μας! Ποιοι θα ξεπηδήσουν από μέσα για να ευχηθούν;

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2018

11:15 – 12:00 «Γιορτινά τρουφάκια», για όλη την οικογένεια

Ανακατεύουμε υλικά και  μυρωδιές και … χιονίζει σοκολατένιες νιφάδες στο Μουσείο!

12:15-13:00 «Μια γιορτινή συναυλία», για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε μουσικά όργανα, τραγουδάμε, και στέλνουμε τις… μουσικές μας ευχές σε όλον τον κόσμο!

13:15-14:00 «Το ημερολόγιο της νέας χρονιάς», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Τι θα κάνουμε τον χρόνο που έρχεται; Ποιες μέρες είναι σημαντικές για εμάς; Βλέπουμε μπροστά και εικονογραφούμε το δικό μας ημερολόγιο για τη νέα χρονιά!

14:15-15:00 «Γιορτινό παραμύθι» για όλη την οικογένεια

Ποιοι είναι οι ήρωες των γιορτών; Σε τι περιπέτειες μπλέχτηκαν; Ταξιδεύουμε φανταστικά και  δημιουργούμε το δικό μας γιορτινό παραμύθι!

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2018

11:15-12:00 «Ζεστή σοκολάτα», για όλη την οικογένεια

Ένα ρόφημα ζεστό και λαχταριστό για όλη την οικογένεια… Παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν το ταξίδι της σοκολάτας και δημιουργούν μαζί ένα αριστούργημα… να το πιεις στο ποτήρι!

12:15-13:00 «Εικόνες βρίσκουν ήχους», για όλη την οικογένεια

Ποιες εικόνες απαρτίζουν τα φετινά Χριστούγεννα; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε φωνή; Συνοδοί και παιδιά φαντάζονται και δημιουργούν τις πιο ζωντανές χριστουγεννιάτικες εικόνες!

13:15-14:00 «Ένα παιχνίδι για τις γιορτές», για όλη την οικογένεια

Ποια αντικείμενα μας θυμίζουν τα Χριστούγεννα; Πόσα απ’ αυτά μπορούμε να ανακαλύψουμε σήμερα στο Μουσείο; Τα αποτυπώνουμε και δημιουργούμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο παιχνίδι!

14:15-15:00 «Ένας καλικάντζαρος βγαίνει στη σκηνή», για παιδιά 5-12 χρόνων

Πώς φαντάζεστε έναν καλικάντζαρο; Ποια χορογραφία θα του προτείνατε; Ελάτε να φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό καλικάντζαρο και να τον σκηνοθετήσετε στο ντεμπούτο του πάνω στη σκηνή.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2018

11:15-12:00 «Γιορτινά τρουφάκια», για όλη την οικογένεια

Ανακατεύουμε υλικά και  μυρωδιές και στο τέλος χιονίζει σοκολατένιες νιφάδες στο Μουσείο!

12:15 – 13:00 «Ήρθαν τα Φώτα και οι Φωτισμοί. Να τα πούμε;», για όλη την οικογένεια

Φτιάχνουμε με ασυνήθιστα υλικά, μουσικά κρουστά, χτυπάμε ρυθμικά και όλοι μαζί λέμε τα κάλαντα των Φώτων!

13:15 – 14:00 «Τα Φώτα κι ο Φωτισμός», για όλη την οικογένεια

Τι συμβολίζει το φως; Για ποιο λόγο το γιορτάζουμε; Αντιλαμβανόμαστε τον ιερό χαρακτήρα που προσδίδουν οι άνθρωποι σ’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και φτιάχνουμε ένα φαναράκι για το δικό μας φως.

14:15 – 15:00 «Σπίτι χωρίς Γιάννη», για παιδιά 6-12 χρόνων

Πόσες παροιμίες υπάρχουν με το όνομα Γιάννης; Ανακαλύπτουμε παροιμίες και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε μαζί τους!

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια τούρτα για το μουσείο» στις 29 Δεκεμβρίου δεν έχει οικονομική συμμετοχή.

 

Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι Τετάρτη 11:00–19:00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11:00–15:00. H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική -καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Ολοήμερο γιορτινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διακοπές για… καλικάντζαρους!»

στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων

Φέτος στις Γιορτές οι καλικάντζαροι έρχονται για διακοπές στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας…

Περιμένοντας τη νέα χρονιά, υπόσχονται να αφήσουν για λίγο τις σκανταλιές και τα πειράγματα! Μάς περιμένουν να μαγειρέψουμε συνταγές, προετοιμάζουν τα γρανάζιά τους για το εργαστήρι ρομποτικής, ξετρυπώνουν υλικά για πρωτότυπες κατασκευές και ανυπομονούν να οργανώσουμε μαζί τους μια γιορτινή συναυλία  και να περάσουμε τις πιο αξέχαστες γιορτινές διακοπές…

Ημέρες διεξαγωγής: Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 & Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 & ώρες 8.30 π.μ. – 4.30 μ.μ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995

H οικονομική συμμετοχή είναι 20,00 € για κάθε παιδί, 18,00 € για αδέλφια & 15,00 € για τους συνδρομητές και για άνεργους και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

 

Τετάρτες απογεύματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Για παιδιά 12 έως 24 μηνών

Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά 4 έως 6 χρόνων

 

 

κάθε Τετάρτη απόγευμα

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12 έως 24 μηνών & ώρες 16:30 – 17:20

 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

«Ο κόσμος στα πόδια μου»

Μικροί και μεγάλοι βγάζουμε τις κάλτσες μας και με αισθητήριο όργανο τις πατούσες μας πειραματιζόμαστε με υφές, υλικά και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου.  Στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας μοναδικό ενθύμιο με έμπνευση από τις … πατούσες μας.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

«Γιορτινά μπισκότα»

Πόσα διαφορετικά υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπισκότα; Τι γεύση έχουν; Τι σχήμα θα τους δώσουμε; Πώς θα τα στολίσουμε; Πειραματιζόμαστε με τα υλικά, τα δοκιμάζουμε, τα μαγειρεύουμε και ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές!

 

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 24 έως 36 μηνών & ώρες 18:00 – 18:50

 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

«Ο κόσμος στα πόδια μου»

Μικροί και μεγάλοι βγάζουμε τις κάλτσες μας και με αισθητήριο όργανο τις πατούσες μας πειραματιζόμαστε με υφές, υλικά και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου.  Στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας μοναδικό ενθύμιο με έμπνευση από τις … πατούσες μας.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

«Γιορτινά μπισκότα»

Πόσα διαφορετικά υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπισκότα; Τι γεύση έχουν; Τι σχήμα θα τους δώσουμε; Πώς θα τα στολίσουμε; Πειραματιζόμαστε με τα υλικά, τα δοκιμάζουμε, τα μαγειρεύουμε και ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές!

 

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

 

 

 

Κάθε Τετάρτη απόγευμα

Ρομποτική στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για παιδιά 4- 6 χρόνων & άλλα προγράμματα

Τετάρτη απόγευμα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, τα παιδιά ενεργοποιούν  μέλισσες –ρομπότ, παίζουν μαζί τους, τις προγραμματίζουν, φτιάχνουν τις δικές τους ευρεσιτεχνίες  και δημιουργούν μοναδικές ιστορίες.

 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 & ώρες 16:30-17:30

Μια μέλισσα μπορεί να φέρει τον Αϊ-Βασίλη στο σπίτι μας

Τα παιδιά βοηθούν τον νέο συνεργάτη του Αϊ-Βασίλη να οδηγήσει το έλκηθρό του στο σπίτι τους.

Πόσους διαφορετικούς δρόμους μπορούν να χαράξουν στη σφαίρα των τετραγώνων της πίστας της μέλισσας; Μέσα από σειρά παιχνιδιών προγραμματιστικής λογικής, τα παιδιά οδηγούν τον Αϊ-Βασίλη στον προορισμό του.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 & ώρες 16:30-17:30

Μια μέλισσα θυμάται τα Χριστούγεννα

Μια μέλισσα που σταμάτησε τον χρόνο και είδε τι συμβαίνει τη νύχτα των Χριστουγέννων σε όλον τον πλανήτη φτάνει σήμερα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Τα παιδιά θα συνεργαστούν μαζί της και θα την προγραμματίσουν για να τους αποκαλύψει τις γιορτινές της ανακαλύψεις.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 & ώρες 15:15-16:00

Γιορτινά τρουφάκια για όλη την οικογένεια

Ανακατεύουμε υλικά και  μυρωδιές και στο τέλος χιονίζει σοκολατένιες νιφάδες στο Μουσείο!

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 & ώρες 15:15-16:00

Ρομποτική για παιδιά 4-6 χρόνων

Προγραμματίζουμε τον χρόνο μας

Τα παιδιά πειραματίζονται με τον χρόνο και ένα ρομπότ. Τι σχέση μπορεί να έχει ο χρόνος με τον προγραμματισμό του ρομπότ; Με ποιον τρόπο μπορεί το ρομπότ να μας βοηθήσει να μετρήσουμε τον χρόνο; Τα παιδιά μέσα από διαδοχικά παιχνίδια ανακαλύπτουν την έννοια του χρόνου και τον αξιοποιούν ώστε να πετύχουν τις αποστολές της μέλισσας ρομπότ.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 & ώρες 16:30-17:30

Το πρωινό του Αϊ-Βασίλη, για όλη την οικογένεια

Από που αντλεί τόση δύναμη και ενέργεια ο Αϊ-Βασίλης; Πώς τα καταφέρνει να μοιράσει τα δώρα σε όλους μέσα σε μια μόνο νύχτα; Ποιο είναι, άραγε, το μυστικό του; Ο Άγιος Βασίλης το μοιράζεται μαζί μας και φτιάχνουμε τις πιο δυναμωτικές μπάρες δημητριακών, για να ξεκινήσει καλά, όχι μόνο το πρωινό μας, αλλά ολόκληρη η χρονιά.

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.