Oικογένειες

ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με μια φωτογραφία» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και το Σάββατο 1 Απριλίου και ώρες 11:30 – 13:00, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ταξιδεύοντας με μια φωτογραφία» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της Μελίτας Βαγγελάτου «Παιδιά από όλον τον κόσμο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας»* που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

Ένα, δύο, τρία… κλικ! Ένα κορίτσι με ένα λάμα κατοικίδιο από το Περού, δύο φίλες με μοσχοβολιστά λουλουδένια στεφάνια από την Ινδία, κορίτσια με ρούχα φανταχτερά από το Μαρόκο, αγόρια με μοτίβα ζωγραφιστά πάνω στο σώμα από την Αιθιοπία. Φωτογραφικά στιγμιότυπα παιδιών από 13 διαφορετικές χώρες του Κόσμου συναντιούνται μέσα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και συνομιλούν με τα εκθέματά του! Ελάτε να ανακαλύψουμε τις ιστορίες που έχουν να μας πουν, να φανταστούμε τη ζωή τους, να εμπνευστούμε από τις συνήθειές τους και να κάνουμε τον γύρο του κόσμου παίζοντας, με αφορμή… μια φωτογραφία!

Οικονομική συμμετοχή: 7,00 ευρώ/άτομο

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6,

Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-15:00

* Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας  και την αξιοποίησή της ως πηγή για την κατανόηση του κόσμου που τα περιβάλλει. Οι φωτογραφίες συνυπάρχουν και συνομιλούν με τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας συμβάλλοντας στην ερμηνεία τους πολυαισθητηριακά και πολυπολιτισμικά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωριμία με τα μουσικά όργανα» για παιδιά ηλικίας Α΄- Στ΄ Δημοτικού, τον Μάρτιο από το Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συνεργάζονται και προσκαλούν παιδιά ηλικίας Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωριμία με τα μουσικά όργανα» που αποσκοπεί να εξοικειώσει τα παιδιά με τον υπέροχο  κόσμο της μουσικής.

Πνευστά, έγχορδα, κρουστά μουσικά όργανα & το πιάνο αποκαλύπτονται στα παιδιά από τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών με τη συνοδεία του δασκάλου τους και διευθυντή των μουσικών σχολείων του Ωδείου Αθηνών κ. Φίλιππου Τσαλαχούρη και τους ερμηνευτές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται σε 4 συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών η καθεμία. Κάθε συνάντηση είναι αυτοτελής και αφιερωμένη σε ένα είδος μουσικών οργάνων,

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 & ώρες 18:00 – 19:30

Πνευστά μουσικά όργανα (φλάουτο και κλαρινέτο)

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 & ώρες 18:00 – 19:30  

Πιάνο και τσέμπαλο

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 & ώρες 18:00 – 19:30

Κρουστά μουσικά όργανα

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 & ώρες 18:00 – 19:30

Έγχορδα μουσικά όργανα (βιολί και βιολοντσέλο)

Στάδια προγράμματος:

Γνωριμία και εισαγωγή στο θέμα από τον ερμηνευτή του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στον χώρο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (διάρκεια 15 λεπτά)

Ανακαλύπτουμε μια κατηγορία μουσικών οργάνων σε αίθουσα του Ωδείου Αθηνών (διάρκεια 50 λεπτά)

Κατασκευή ενός μουσικού οργάνου της κατηγορίας που ανακάλυψαν στον χώρο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (διάρκεια 25 λεπτά)

Σημείο συνάντησης                : Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Οικονομική συμμετοχή           : 15,00 ευρώ/παιδί για κάθε συνάντηση &

                                                    50,00 ευρώ/παιδί για όλες τις συναντήσεις

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων   : 10 άτομα

Εάν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει σε μία ή σε περισσότερες συναντήσεις.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6,

Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-15:00

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 

Αποκριάτικα εργαστήρια στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Συνδιοργανωτές:

«Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων» (ΟΠΑΝΔΑ) & «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΟΠΑΝΔΑ για την περίοδο των Απόκρεων και προσκαλεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων να επισκεφθούν το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας να παίξουν στα εκθέματά του και να συμμετέχουν στα ακόλουθα αποκριάτικα εργαστήρια ελεύθερης ροής.

Οι αποκριάτικες συλλογές του μουσείου βγαίνουν από τα κουτιά τους και εμπνέουν τα παιδιά για κατασκευές. Μουσικά όργανα και φυσικά… μάσκες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα παιδιά στα εργαστήρια του μουσείου.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρες 17:00 – 20:00

Εργαστήρι «Τα όργανα ρυθμό να δίνουνε!»

Τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι και γραμμές, δυνατά, σιγά, γρήγορα, αργά ηχούν και αντηχούν σε αποκριάτικους ρυθμούς! Με απλά υλικά κατασκευάζουμε πρωτότυπα μουσικά όργανα και …χορεύουμε για τις Απόκριες!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και ώρες 17:00 – 20:00

Εργαστήρι «Το καρναβάλι των ζώων»

Ακούσατε! Ακούσατε! Το καρναβάλι των ζώων σήμερα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας! Ελάτε να εμπνευστούμε από τις συλλογές του Μουσείου και να φτιάξουμε με χαρτιά, υφάσματα, χρώματα τα πιο ευφάνταστα  ζώα της παρέλασης.

                                                H συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Για την επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-3312995 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 15:00).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Απλά και καθημερινά υλικά, σε συνδυασμό με τις συλλογές του μουσείου, γίνονται έμπνευση για παιχνίδι!

Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν τα παιδιά να αγαπήσουν το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου & ώρες 16:00 – 16:50

«Χρωματομπερδέματα»

Κοιτάξτε, γεμάτος χρώματα ο κόσμος γύρω μας! Παίζουμε, διακρίνουμε  και εντοπίζουμε τα βασικά χρώματα επάνω μας αλλά και στις συλλογές του Μουσείου, πειραματιζόμαστε ανακατεύοντάς τα και δημιουργούμε με αλλιώτικα πινέλα χρωματομπερδεμένες ζωγραφιές!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου & ώρες 16:00 – 16:50

«Χτίζω και Γκρεμίζω»

Ολημερίς το χτίζουμε, το βράδυ το γκρεμίζουμε. Παίζουμε με τα αντικείμενα, ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες των υλικών και διαπιστώνουμε τη διαφορά των μεγεθών. Δημιουργούμε πύργους, τους γκρεμίζουμε και ανακαλύπτουμε πώς να (τους) ισορροπούμε!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου & ώρες 16:00 – 16:50

«Αποτυπώματα της φύσης»

Ποια αντικείμενα βρίσκουμε στη φύση; Πώς καταλαβαίνουμε τον αέρα και τη βροχή; Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν φυσικά υλικά, παίζουν με το χώμα και τη λάσπη, δημιουργώντας φυσικά αποτυπώματα!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου & ώρες 16:00 – 16:50

«Ένα στολίδι για το δέντρο»

Ανακαλύπτουμε διαφορετικές υφές, δημιουργούμε παράξενους ήχους, διερευνούμε τι μπορούν να  κάνουν τα χέρια μας και δημιουργούμε τα δικά μας πρωτότυπα στολίδια για το δέντρο!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου & ώρες 16:00 – 16:50

«Τα δώρα του Μουσείου»

Τι μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα κουτί; Πόσα πράγματα χωράει; Τι ήχους κρύβει; Τα παιδιά, με τη βοήθεια των συνοδών τους, ξετυλίγουν και τυλίγουν δώρα, γεμίζουν κι αδειάζουν μικρά και μεγάλα κουτιά με αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου και δημιουργούν το δικό τους κουτί- δώρο για κάτω από το δέντρο!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σας προτείνουμε να φορέσετε άνετα και απλά ρούχα, καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ. καθώς και να φορέσετε ή να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι κάλτσες γιατί κατά την είσοδό σας στον χώρο διεξαγωγής του προγράμματος θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα υποδήματά σας
  • Η οικονομική συμμετοχή για 1 ενήλικα και 1 παιδί είναι 15,00 €
  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110), Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00- 15:00
  • Για να ισχύσει η κράτηση, απαραίτητη είναι η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής, μέσω κατάθεσης στον αριθμό λογαριασμού του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στην Alpha Bank: 177 00 200 200 0328, ΙΒΑΝ: GR 91 0140 1770 1770 0200 2000 328 Σας παρακαλούμε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας στην αιτιολογία κατάθεσης. Σε περίπτωση που η κατάθεση γίνει από άλλη τράπεζα εκτός της ALPHA BANK, τα τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον εντολέα.      
  • Σε περίπτωση ακύρωσης έως και μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, η προκαταβολή επιστρέφεται στο ακέραιο ενώ σε άλλη περίπτωση έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τη συμμετοχή σας σε κάποιο μελλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίς νέα δυνατότητα ακύρωσης. 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι μαζί και ίδιοι και διαφορετικοί» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων στο πλαίσιο της δράσης «Πολιτισμός στις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στη δράση «Πολιτισμός στις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων» και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι μαζί και ίδιοι και διαφορετικοί» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν όλοι οι άνθρωποι είχαμε τα ίδια χαρακτηριστικά στο πρόσωπό μας;

Ανακαλύπτουμε πορτρέτα παιδιών από όλον τον κόσμο, κατανοούμε ότι η διαφορετικότητα ευνοεί την εξέλιξη του ανθρώπου και δημιουργούμε το δέντρο των ψυχικών χαρισμάτων της οικογένειάς μας.

Ώρες διεξαγωγής:  11:00 – 12:00 και 13:00 – 14:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110),

Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00 – 15:00).

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Διοργάνωση

Στο πλαίσιο του

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 & ώρες 17:00 – 18:30

Οικογενειακό πρόγραμμα «Τα παραμύθια πάνε στο Μουσείο» για μικρούς και μεγάλους από 5 ετών και πάνω

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αγαπά πολύ τα παραμύθια και τα προσκάλεσε να επισκεφτούν το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.  Αυτά δέχτηκαν κι έτσι… μια Κυριακή τον μήνα για περίοδο πέντε μηνών, μικροί και μεγάλοι φίλοι του γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και ακούμε ένα ή δύο ή και τρία παραμύθια, αλλά και τραγούδια, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάθε φορά με μια διαφορετική θεματική. Τον Δεκέμβριο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 – 18:30 με θέμα «Μια γιρλάντα παραμύθια» για μικρούς και μεγάλους από 5 ετών και πάνω.

Τρία παραμύθια πασπαλισμένα με χιόνι και ζάχαρη άχνη και τρία τραγούδια μελωδικά και γιορτινά, διαδέχονται το ένα το άλλο και φτιάχνουν μια κεφάτη γιορτινή γιρλάντα.  Τη στολίζουν  ένα κατακόκκινο τύμπανο, ένα ζεστό κομμάτι ύφασμα, ένα έλατο και πολλές ευχές για καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και πολλή αγάπη. 

Την αφήγηση ακολουθεί δημιουργική συζήτηση, ανταλλαγή ευχών και γιορτινή κατασκευή.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση προγράμματος: Καλλιόπη Λιαδή, αφηγήτρια – εικαστικός

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα (παιδιά και ενήλικες)


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σας προτείνουμε να φορέσετε άνετα και απλά ρούχα, καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, να παίξετε με χρώματα, κόλλες κλπ.

Οικονομική συμμετοχή:        για 2 άτομα (1 ενήλικας + 1 παιδί) 7,00 € / άτομο για 3 άτομα (ενήλικες + παιδιά) 6,00 € / άτομο και για ομάδες άνω των 3 ατόμων, το κάθε επιπλέον άτομο 5,00 € ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110), Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00- 15:00