Oικογένειες

Τετάρτες απογεύματα Σαββατοκύριακα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε Σάββατο και Κυριακή & τις περιόδους των σχολικών διακοπών πραγματοποιούνται διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η θεματική τους συνδέεται είτε με τα εκθέματα του Μουσείου είτε με την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και είναι βασισμένα στην ενεργό συμμετοχή, την εμπειρία με τα αντικείμενα και το παιχνίδι!

Για οικογένειες

με παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής:

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων – Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 10:50

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων – Σάββατο και Κυριακή: 11:10 – 12:00

Τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

«Πού κρύβεται η μουσική;»

Ποιους διαφορετικούς ήχους μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας; Τι άλλους ήχους μπορούμε να παράγουμε χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα; Χτυπάμε κουτάλια, πιάτα, μουσικά όργανα και άλλα αντικείμενα, δημιουργούμε τους δικούς μας ρυθμούς και δίνουμε … την πρώτη μας συναυλία!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Παιχνίδια με το σώμα μου» 

Τι είναι αυτό που ξεκινάει από το κεφάλι και φτάνει μέχρι τις πατούσες; το σώμα μας!

Ας περπατήσουμε αργά, γρήγορα, ας τρέξουμε, ας πηδήξουμε, ας κινηθούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά το σώμα μας το γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις μας. Παιδιά και συνοδοί συμμετέχουν από κοινού σε παιχνίδια και κινήσεις με το σώμα τους και τα υλικά από συλλογές του μουσείου, ανακαλύπτοντας τις διάφορες δυνατότητές του.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

«Χρωματομπερδέματα»

Ποια είναι τα βασικά χρώματα; Ποιους συνδυασμούς μπορούν να δημιουργήσουν; Με ποιον τρόπο μπορούμε να συνδυάσουμε με τα σχήματα;

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους διακρίνουν και εντοπίζουν τα τρία βασικά χρώματα στα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Παίζουν και πειραματίζονται με αυτά και με εργαλείο ένα πινέλο τα ανακατεύουν και δημιουργούν μια από τις πρώτες τους ζωγραφιές.

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

 

Για οικογένειες

με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων 

Tον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:

 

 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γιορτάζει και σας προσκαλεί σε μια ολοήμερη εμπειρία που περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και επιδόρπιο για όλη την οικογένεια!

11:15 – 12:00 «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!», για όλη την οικογένεια

Πώς ξεκινάμε τη μέρα μας γεμάτη διάθεση και δύναμη; Ποιες τροφές μας δίνουν ενέργεια; Βρώμη, μέλι, στάλες σοκολάτας κι άλλες υπερ-τροφές ενώνονται και γίνονται οι σούπερ ήρωες που θα… στηρίξουν την ημέρα μας!

12:15 – 13:00 «Μύρισε ψωμί στο Μουσείο!», για όλη την οικογένεια

Όποιος έχει νου και γνώση, πριν πεινάσει θα ζυμώσει! Ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής φτιάχνοντας, πριν πεινάσουμε, μοσχομυριστό ψωμί από… τα χεράκια μας!

13:15 – 14:00 «Μια μαργαρίτα από… ζυμάρι!», για όλη την οικογένεια

Και για μεσημεριανό… φτιάχνουμε σπιτική πίτσα μαργαρίτα; Αλεύρι, αλάτι και νερό, σάλτσα και τυρί αναμιγνύονται και σχηματίζουν το πιο νόστιμο λουλούδι για… το τραπέζι μας!

14:15 – 15:00 «Σοκολατένια τρουφάκια!», για όλη την οικογένεια

Και για επιδόρπιο, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας… μύρισε σοκολάτα! Ελάτε να φτιάξουμε σοκολατένιες λιχουδιές και να γευτούμε μια συνταγή… πολύ λαχταριστή!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Εμπνεόμαστε από την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στον Δημόσιο Χώρο και με βοηθούς τη φαντασία και τα χρώματα βάζουμε τη δική μας πινελιά και ομορφαίνουμε την πόλη μας.

11:15 – 12:00  «Τραγανά… γλυπτά!», για όλη την οικογένεια

Υλικά και χρώματα ζυγίζονται, ανακατεύονται και μπερδεύονται στο μπολ, παίρνουν σχήμα και μορφή γεμίζοντας χρώματα και όμορφες μυρωδιές το μουσείο μας!

12:15 – 13:00 «Τα αγάλματα… ζωντάνεψαν!», για παιδιά 4-6 χρόνων

Μπορεί ένα άγαλμα να ζωντανέψει; Με χρώματα και φαντασία όλα γίνονται! Ελάτε να εμπνευστούμε από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας και να γίνουμε τα αγάλματά του!

13:15 – 14:00  «Τέχνη από… σκουπίδια!», για όλη την οικογένεια

Ελάτε να δημιουργήσουμε τα πιο πρωτότυπα γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά για να κοσμήσουν το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών!

14:15 – 15:00 «Αλλάζουνε ρούχα τα αγάλματα;», για παιδιά 7-12 χρόνων

Μπορούμε να αγγίξουμε ένα άγαλμα; Μπορούμε να του φορέσουμε καπέλο ή γυαλιά; Να του αλλάξουμε τα μαλλιά; Με όχημα τη φαντασία μας, ναι! Ελάτε να ανακαλύψουμε τη τεχνική της επιζωγραφισμένης φωτογραφίας.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Το ξέρατε ότι το πρώτο ελληνικό κινούμενο σχέδιο φτιάχτηκε την περίοδο της Κατοχής και γελοιοποιούσε κρυφά τον Μουσολίνι;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων (28 Οκτωβρίου) η οικογένεια Μακ Ντακ, ο Σούπερμαν, τα Στρουμφάκια κι άλλοι διάσημοι ήρωες έχουν τη γιορτή τους και σας προσκαλούμε να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!

11:15 – 12:00 «Οι σούπερ ήρωες της… διατροφής!», για όλη την οικογένεια

Τι έτρωγε ο Ποπάυ; Ποιο ήταν το αγαπημένο λαχανικό του Μπαγκς Μπάνι; Ποιος θυμάται τι έκρυβε ο Λιχούδης κάτω από το φουσκωτό καπέλο του; Ελάτε να εμπνευστούμε από τις διατροφικές συνήθειες αγαπημένων ηρώων και να ενώσουμε τις δικές μας δυνάμεις για να φτιάξουμε μια μπάρα που θα μας γεμίσει ενέργεια!

12:15 – 13:00 «Κομικο-ιστορίες», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Σπλας! Μπαγκ! Ντόινγκ! Τι ιστορίες κρύβονται πίσω από αυτούς τους ήχους; Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας ως σούπερ ήρωα; Ελάτε να εμπνευστούμε από τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου και να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες κομικο-περιπέτειες… καρέ-καρέ!

13:15 – 14:00 «Κίνηση, στοπ! Κίνηση, στοπ!», για παιδιά 9-12 χρόνων

Το ξέρατε ότι το πρώτο ελληνικό κινούμενο σχέδιο φτιάχτηκε την περίοδο της Κατοχής και γελοιοποιούσε κρυφά τον Μουσολίνι; Στο Παιδικό Μουσείο σήμερα εμπνεόμαστε από την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες και τους δίνουμε κίνηση με την τεχνική του stop motion.

14:15 – 15:00 «Ένας ήρωας περπατάει… στο βιβλίο μου!», για παιδιά 7-12 χρόνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων δημιουργούμε τους αγαπημένους μας ήρωες σε τρεις διαστάσεις και τους κάνουμε συνοδοιπόρους στις σελίδες του βιβλίου μας, για να μας συντροφεύουν σε κάθε ηρωική… περιπέτεια!

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι Τετάρτη 11:00–19:00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11:00–15:00. H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική -καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτες απογεύματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Για παιδιά 12 έως 24 μηνών

Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά 4 έως 6 χρόνων

 

 

κάθε Τετάρτη απόγευμα

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12 έως 24 μηνών

 

 

Τετάρτη  17 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:20

«Οι φίλοι μας τα ζώα»

Πώς περπατάει η χελώνα, ένα φίδι, ένας σκύλος; Ας μιμηθούμε τη φωνή τους! Έχουν πόδια; Ας τα μετρήσουμε!  Θα περπατήσουμε όπως τα ζώα, θα ισορροπήσουμε και θα δημιουργήσουμε με ζυμάρι ένα αγαπημένο μας ζώο.

Τετάρτη  24 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:20

«Κάτι γλυκό και τραγανό…  Μμμμ, μπισκότο!»

Άραγε η ζάχαρη κάνει ήχο; Πώς μυρίζει το αλεύρι; Τι θα συμβεί εάν τα ανακατέψουμε όλα μαζί σε ένα μπολ; Πώς παίρνουν σχήμα τα αγαπημένα μας μπισκότα; Πόσο μαλακό είναι το ζυμάρι και πόσο σκληρό το μπισκότο;

Τα παιδιά πειραματίζονται με τα υλικά μιας συνταγής, τα δοκιμάζουν, τα ανακατεύουν και δημιουργούν από την αρχή τα δικά τους μπισκότα!

Τετάρτη  31 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:20

«Παιχνίδια με το σώμα μου»

Τι είναι αυτό που ξεκινάει από το κεφάλι και φτάνει μέχρι τις πατούσες; το σώμα μας!

Ας περπατήσουμε αργά, γρήγορα, ας τρέξουμε, ας πηδήσουμε, ας κινηθούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά το σώμα μας το γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις μας.

Παιδιά και συνοδοί συμμετέχουν από κοινού σε παιχνίδια και κινήσεις με το σώμα τους και με τα υλικά από συλλογές του μουσείου, ανακαλύπτοντας τις διάφορες δυνατότητές του.

 

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

 

 

 

Κάθε Τετάρτη απόγευμα

Ρομποτική στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

για παιδιά 4- 6 χρόνων

Τις Τετάρτες του Οκτωβρίου στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, τα παιδιά ενεργοποιούν  μέλισσες –ρομπότ, παίζουν μαζί τους, τις προγραμματίζουν, φτιάχνουν τις δικές τους ευρεσιτεχνίες  και δημιουργούν μοναδικές ιστορίες.

 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:30

«Λουλούδια σε τομή έμπνευση στη στιγμή»

Ένα λουλούδι ανθίζει μπροστά στα μάτια μας και εμείς προγραμματίζουμε τη μέλισσα- ρομπότ να βρει το λουλούδι με την περισσότερη γύρη. Δημιουργούμε σπόρους, κοτσάνια και άνθη που κινούνται και αναζητούν τρόπους να φτάσουν στο νερό.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:30

«Ψάρι με ουρά, πουλί με φτερά»

Κολυμπάει ή πετάει; Μεταμορφωνόμαστε για να παρατηρήσουμε τα πλάσματα της φύσης, κινούμαστε ανάμεσά τους, συλλέγουμε στοιχεία και φτιάχνουμε τη δική μας πίστα για τη μέλισσα- ρομπότ.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 & ώρες 16:30- 17:30

«Σταγόνα- Νερό- Ποτάμι»

Ταξιδεύουμε και παρατηρούμε διαφορετικά τοπία, στα οποία κρύβονται οι σταγόνες. Αναζητούμε στοιχεία και φτιάχνουμε μια ιστορία για την σταγόνα που ταξιδεύει πάνω σε μια μέλισσα. Κάθε αναγνώστης της ιστορίας προγραμματίζει το ρομπότ -μέλισσα και φτιάχνει το δικό του μοναδικό παραμύθι.

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.