Γενικές Οδηγίες για μια ευχάριστη Επίσκεψη
Προς τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τις θείες και τους θείους, τις νονές και τους νονούς , τα μεγάλα αδέλφια, τα ξαδέλφια, τους συνοδούς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών.
Πώς μπορούμε οι ενήλικες να βοηθήσουμε τα παιδιά στο μουσείο;
- Εστιάζοντας σε δύο ή τρία εκθέματα σε κάθε επίσκεψη. Η διάθεση να δούμε όλο το Μουσείο μπορεί να οδηγήσει σε μια βιαστική περιήγηση του χώρου, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στα εκθέματα.
- Συμμετέχοντας μαζί με το παιδί στις δραστηριότητες των εκθεμάτων. Μπορούμε να πειραματιστούμε, να ανακαλύψουμε, να κατασκευάσουμε, να παίξουμε, να μεταμορφωθούμε, να δημιουργήσουμε με τα χέρια, το μυαλό και το σώμα μας.
- Αφήνοντας το παιδί να ορίσει το ρυθμό της επίσκεψης. Ας αφήσουμε το παιδί να αποφασίσει το χρόνο που διαθέτει σε κάθε έκθεμα, χωρίς να το πιέσουμε να μείνει πιο πολύ ή να συνεχίσει.
- Βοηθώντας το παιδί να διαμορφώσει μια υπόθεση και να ανακαλύψει μόνο του τις πιθανές λύσεις και απαντήσεις.
- Κάνοντας ερωτήσεις για τα εκθέματα. Το παιδί μπορεί να προβληματιστεί για την απάντηση. Πολλές φορές μια αναπάντητη ερώτηση, οδηγεί σε προβληματισμό και βαθιά γνώση, ενώ μια σκέτη πληροφορία ξεχνιέται. Στις ερωτήσεις των παιδιών απαντάμε με μια ερώτηση και έτσι συμμετέχουμε στη μαγεία της ανακάλυψης.
- Δίνοντας το παράδειγμα. Αν θέλουμε το παιδί μας να παίξει με άλλα παιδιά, μπορούμε εμείς πρώτοι να επικοινωνήσουμε με τους άλλους επισκέπτες ή με τον ερμηνευτή. Η προτροπή «μίλησε στο αγοράκι» συχνά λειτουργεί ανασταλτικά, ενώ αν εμείς συστηθούμε στο συνοδό και στο «αγοράκι» μπορεί το παιδί μας να κάνει το ίδιο.
Πώς μπορούμε οι εκπαιδευτικοί να προετοιμαστούμε για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα;
- Επιλέγοντας τα προγράμματα που ενδιαφέρουν εσάς και τους μαθητές σας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να συνδυάσουμε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο ΕΠΜ, με στόχους που έχουμε θέσει ως προς την ενδυνάμωση της τάξης μας σε νοητικό, συναισθηματικό ή κινητικό επίπεδο.
- Επιλέγουμε την ημέρα – ώρα που μας εξυπηρετεί και κλείνουμε θέση.
Η διαδικασία
Καλούμε τηλεφωνικώς στο 2103312995 (εσωτ.110) από τις 9.00 έως τις 17.00 για να καθορίσουμε την ημερομηνία της επίσκεψής μας. Θα χρειαστεί να γνωρίζουμε τα ακόλουθα στοιχεία:
– Όνομα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, fax και e-mail σχολείου
– Όνομα και αριθμός τηλεφώνου εκπαιδευτικού (κινητό)
– Τάξη και συνολικός αριθμός παιδιών ανά τμήμα (υπάρχει ενδεχόμενο να χωριστεί το τμήμα αναλόγως του αριθμού παιδιών και του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα επιλεχθεί).
Πριν από την επίσκεψή σας στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε τα εξής:
- Να επιβεβαιώσετε την επίσκεψή σας, με την έγκαιρη αποστολή της σχετικής φόρμας που θα λάβετε από εμάς, μέσω e-mail ή FAX.
- Να μας ενημερώσετε για παιδιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. δυσκολία στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, στη συγκέντρωση, ΑμεΑ κλπ.), ώστε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Να φροντίσετε για την έγκαιρη άφιξή σας, καθώς τυχόν καθυστέρηση θα είναι σε βάρος της διάρκειας του εκπαιδευτικού προγράμματος.
- Να μας ενημερώσετε εγκαίρως για οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει.
Κατά την ημέρα της επίσκεψής σας,
- Σας συνιστούμε η έλευσή σας να γίνει, ει δυνατόν, ένα τέταρτο νωρίτερα, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τακτοποιηθούν τυχόν ανάγκες των παιδιών (κολατσιό, wc, κλπ).
- Να γνωρίζετε ότι η πρόσβαση των σχολικών λεωφορείων είναι από τη Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου.
- Πριν από την είσοδό σας στο Μουσείο τα παιδιά θα χρειαστεί να χωριστούν σε τέσσερις ισοδύναμες μικτές ομάδες.
Κατά τη διεξαγωγή και μετά από την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος
- Η συμμετοχή και παρουσία σας καθ’ όλη τη διάρκεια είναι σημαντική και απαραίτητη ώστε να συμβάλλει στην αξιολόγηση και αξιοποίησή του στη συνέχεια από εσάς στη σχολική τάξη.
- Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το πρόγραμμα συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα σας δοθεί είτε την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος είτε εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε άλλη χρονική στιγμή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής των παιδιών, θα ήταν σκόπιμο να έχει τακτοποιηθεί δέκα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
- Μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον το επιθυμείτε, τα παιδιά μπορούν να φάνε το κολατσιό τους έξω από την κεντρική είσοδο του Μουσείου, στο περιστύλιο του κτιρίου (εναλλακτικά και εφόσον επαρκεί ο χρόνος, αυτό θα μπορούσε να γίνει και πριν από την έναρξη του προγράμματος).
Σημείωση:
Kατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και εφόσον το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το κρίνει απαραίτητο, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.