Ολοήμερα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Καλοκαιρινές διακοπές στο μουσείο, 2023!

Μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με τη σφραγίδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου! 

Για 15η χρονιά,  ένα ολοήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα στο κέντρο της πόλης γεμάτο δράσεις και εμπειρίες χαράς και ανακάλυψης, έχει τη βάση του στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19).

Τα παιδιά  παίζουν και συνεργάζονται, εμπνέονται και δημιουργούν, φαντάζονται και υποδύονται ρόλους, περιηγούνται και ψυχαγωγούνται ανάλογα με τη θεματική της εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  των προγραμμάτων είναι αποτέλεσμα της  διεπιστημονικής ομάδας των ερμηνευτών του μουσείου.

Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται επισκέψεις στη γειτονιά του μουσείου (Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Κήπο, Ωδείο Αθηνών…).

Το ολοήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε οκτώ (8) εβδομαδιαίες περιόδους, καθημερινές 8:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.:

1η περίοδος:   Δευτέρα 19 Ιουνίου – Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023
2η περίοδος:   Δευτέρα 26 Ιουνίου – Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
3η περίοδος:   Δευτέρα 3 Ιουλίου – Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
4η περίοδος:   Δευτέρα 10 Ιουλίου – Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023
5η περίοδος:   Δευτέρα 17 Ιουλίου – Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023
6η περίοδος:   Δευτέρα 24 Ιουλίου – Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023
7η περίοδος:   Δευτέρα 28 Αυγούστου – Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023
8η περίοδος:   Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Θεματικές ανά εβδομαδιαία περίοδο:
1η, 4η, 7η: «Σαν ταινία φαντασίας»

Γινόμαστε κοσμοναύτες της φαντασίας, ταξιδεύουμε στον χωροχρόνο μέσα από επισκέψεις στο Βυζαντινό και το Πολεμικό Μουσείο, ξετυλίγουμε πρωτότυπες ιστορίες, μοιράζουμε ρόλους, στήνουμε σκηνικά, ανοίγουμε κάμερα, φώτα, κλακέτα και γυρίζουμε τη δική μας… ταινία φαντασίας!

2η, 5η, 8η «ΝAMASTE… στο Μουσείο»

Ανακαλύπτουμε και εφαρμόζουμε καλές πρακτικές υγείας, ευεξίας και ομορφιάς
στο πνεύμα και στο σώμα εμπνεόμενοι από τα εκθέματα των μουσείων της γειτονιάς, παίζουμε πρωτότυπα παιχνίδια, προετοιμάζουμε ισορροπημένα γεύματα και μοναδικούς συνδυασμούς φρέσκων φρουτοχυμών, χαλαρώνουμε στη φύση απολαμβάνοντας τον Εθνικό Κήπο και… NAMASTE!

3η, 6η «Σε ένα μουσείο ο κόσμος όλος»

Εξερευνούμε τη  γειτονιά του μουσείου: γινόμαστε φυσιοδίφες και ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Εθνικού Κήπου, επισκεπτόμαστε τα μουσεία της περιοχής και πραγματοποιούμε «ηχοανακαλυπτικούς» περιπάτους στο Ωδείο Αθηνών, παίρνουμε τα «διαβατήριά» μας και περιηγούμαστε στις πρεσβείες, πειραματιζόμαστε με γλυκά και αλμυρά υλικά δοκιμάζοντας συνταγές άλλων χωρών και …ανακαλύπτουμε τον κόσμο μας!

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Αριθμός παιδιών ανά εβδομαδιαία περίοδο: έως 36 παιδιά (3 ομάδες των 12 παιδιών)
  • Πριν από την έναρξη κάθε περιόδου συμπληρώνεται φόρμα εγγραφής & ιατρικό δελτίο
  • Ώρες προσέλευσης & αποχώρησης: 8:00 – 8:30 και15:30 – 16:00
  • Τα παιδιά φέρνουν μαζί τους: δεκατιανό & μεσημεριανό γεύμα (που δεν χρειάζεται ζέσταμα), παγούρι/μπουκάλι με νερό, καπέλο & αντηλιακό, μια αλλαξιά ρούχα

Η οικονομική συμμετοχή για κάθε περίοδο είναι:

125,00 ευρώ για κάθε παιδί & 110,00 ευρώ για αδέλφια

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ειρήνη Μαντζαβίνου 2103312995 (εσωτ. 110)

Ολοήμερο πασχαλινό πρόγραμμα «Γιορτάζοντας την Πασχαλιά στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας περιμένει τα παιδιά τις ημέρες του Πάσχα με φωτεινή διάθεση και όρεξη για λαμπρή… δημιουργία σε ένα ολοήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει το παιχνίδι με την εξερεύνηση και την ανακάλυψη!

Από τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου έως και τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 & Τετάρτη του Πάσχα 19 Απριλίου έως και Παρασκευή του Πάσχα 21 Απριλίου 2023 από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα απολαμβάνουμε κάθε στιγμή από τις πασχαλινές διακοπές!

Εμπνεόμαστε από τις συλλογές του μουσείου, παίζουμε με τα εκθέματα, εξερευνούμε κήπους, γνωρίζουμε πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα, δημιουργούμε ανοιξιάτικες κατασκευές, μαγειρεύουμε, φτιάχνουμε λαμπάδες και προετοιμαζόμαστε για τα … αυγοτσουγκρίσματα του πασχαλινού τραπεζιού.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής μελέτης του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και υλοποιείται από ερμηνευτές- ειδικά καταρτισμένους στη μουσειακή εκπαίδευση.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Τα παιδιά φέρνουν μαζί τους: δεκατιανό γεύμα, μεσημεριανό γεύμα (που να μην απαιτεί ζέσταμα), ατομικά κουτάλια ή πιρούνια, παγούρι/μπουκάλι με νερό, αλλαξιά ρούχων για την περίπτωση που τυχόν χρειαστεί.
  • Πριν από την έναρξη κάθε περιόδου συμπληρώνεται φόρμα εγγραφής & ιατρικό δελτίο
  • Ώρες προσέλευσης & αποχώρησης: 8:00 – 8:30 το πρωί και 15:30 – 16:00
  • Η οικονομική συμμετοχήείναι 25,00 ευρώ για κάθε παιδί για μία ημέρα & 20,00 ευρώ την ημέρα για κάθε παιδί για αδέλφια, για ανέργους, για συνδρομητές του Μουσείου και για περισσότερες από 1 ημέρες και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου
  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110),Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00- 15:00

Ολοήμερο γιορτινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων

Από τις 27 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2023, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να περάσουν αξέχαστες γιορτινές διακοπές στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!

Κάθε μέρα από τις 8:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα παίζουμε στα εκθέματα του Μουσείου, ανακαλύπτουμε γιορτινά έθιμα και συνταγές, φανταζόμαστε τις δικές μας χριστουγεννιάτικες ιστορίες και δημιουργούμε χρυσοχιονισμένες κατασκευές!

Επιπλέον ανά ημέρα υλοποιούνται οι ακόλουθες δράσεις,

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, «Τα εκθέματα κάνουν Χριστούγεννα»

Γνωρίζουμε τα εκθέματα του μουσείου και παίζουμε σε αυτά με γιορτινή διάθεση! Στη Σοφίτα ζωντανεύουμε στιγμές των γιορτών, στο Αβητάρι της διατροφής ψωνίζουμε υλικά για εορταστικές συνταγές και στην Κουζίνα μαγειρεύουμε μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή!

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, «Επιστήμονες με… γιορτινές διαθέσεις»

Στο έκθεμα Γεια σου, Πυθαγόρα ανακαλύπτουμε τα σχήματα των Χριστουγέννων και δημιουργούμε τα δικά μας μοτίβα. Στις Φυσαλίδες στολίζουμε δέντρα στο νερό με λαμπερές σαπουνόφουσκες.                               

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, «Τα μυστήρια των Χριστουγέννων»

Γνωρίζουμε τους ήρεες μίας χριστουγεννιάτικης ιστορίας μυστηρίου, ψάχνουμε στο μουσείο ένα κρυμμένο μαγικό αντικείμενο και φτιάχνουμε την δική μας χριστουγεννιάτικη ιστορία!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, «Είναι τρίγωνα τα κάλαντα;» 

Ανακαλύπτουμε τη συλλογή μουσικών οργάνων του Μουσείου. Γνωρίζουμε κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Συνθέτουμε και τραγουδάμε τα δικά μας μοναδικά κάλαντα!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023, «Ένας νέος χρόνος στη Γη»

Γνωρίζουμε πρωτοχρονιάτικα έθιμα από μακρινές χώρες του κόσμου και φτιάχνουμε βασιλόπιτα.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, «Δαμάζοντας μία χιονονιφάδα»

Ανακαλύπτουμε τη συμμετρία που κρύβουν οι χιονονιφάδες και κάνουμε παγωμένα πειράματα.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, «Φωτίζοντας τους Καλλικάντζαρους»

Ερευνούμε τα έθιμα των Φώτων και μεταμορφωνόμαστε σε καλικάντζαρους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα παιδιά φέρνουν μαζί τους: δεκατιανό γεύμα, μεσημεριανό γεύμα (που να μην απαιτεί ζέσταμα), ατομικά κουτάλια ή πιρούνια, παγούρι/μπουκάλι με νερό, αλλαξιά ρούχων για την περίπτωση που τυχόν χρειαστεί.

Η οικονομική συμμετοχήείναι 25,00 ευρώ για κάθε παιδί για μία ημέρα & 20,00 ευρώ την ημέρα για κάθε παιδί για αδέλφια, για συνδρομητές του Μουσείου και για περισσότερες από 1 ημέρες και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110), Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00- 15:00

______________________________________________________________________________________________________________________________