Σάββατο 2 Μαρτίου 2024: Αφήγηση Παραμυθιού της Μαρίας Λυρατζή

«Η Ροζίνα και η Λευκή»*

στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τον πρώτο μήνα της άνοιξης με μια ξεχωριστή δράση για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 χρόνων, το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 13:00-14:30 στο έκθεμα Μουσείο των Γραμμάτων του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας.

Η συγγραφέας Μαρία Λυρατζή θα αφηγηθεί το βραβευμένο παραμύθι της «Η Ροζίνα και η Λευκή», μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και την ελπίδα που φέρνει η αναγέννηση της φύσης. Γράμματα, λέξεις και ήχοι, άνθη, καρποί και μυρωδιές θα ζωντανέψουν την ιστορία των δύο μυγδαλιών, της Ροζίνας και της Λευκής, αλλά και την αγάπη ανάμεσα σε μια από τις δυο με τον γιο του Βοριά. Και όλα αυτά κάτω από τα προστατευτικά κλαριά της κυρα-Συκιάς.

Την αφήγηση του παραμυθιού συνοδεύει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, δραματοποιήσεις και ανακαλυπτικά παιχνίδια, τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα συνεργασίας, θα εκφραστούν και θα ψυχαγωγηθούν. Με έμπνευση τις μυγδαλιές του παραμυθιού, θα έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν τις δικές τους δημιουργίες και να γίνουν οι πρωταγωνιστές των έργων τους, υπογράφοντάς τες παράλληλα, με το δικό τους αγαπημένο γράμμα.  Στο τέλος, με μια ευχή για την άνοιξη, όλοι μαζί θα καλωσορίσουμε τον Μάρτη!

Οικονομική συμμετοχή: 8 ευρώ για κάθε παιδί

Με τη συμμετοχή σας ενισχύετε τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995, Τρίτη-Παρασκευή 09:00-15:00.

Διοργάνωση: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Αφήγηση: Μαρία Λυρατζή, Συγγραφέας-Μουσειολόγος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος/Ερμηνεύτρια

Με την υποστήριξη

* Το παραμύθι της Μ. Λυρατζή «Η Ροζίνα και η Λευκή» ανήκει στη συλλογή παραμυθιών «Η Σμαραγδένια και άλλα παραμύθια», η οποία έλαβε έπαινο το 2000 από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου». Η εικονογραφική πλαισίωση του παραμυθιού έγινε με επιλεγμένα έργα του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Λυρατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγα χρόνια αργότερα η αγάπη της για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά την οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσει στη Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. Όταν ήταν παιδί γοητευόταν από τα παραμύθια των γιαγιάδων της. Ξέκλεβε χρόνο από το σχολείο και έγραφε αυτά που είχε ακούσει, βάζοντας και τα δικά της φανταστικά στοιχεία και πλάθοντας τελικά, τις δικές της ιστορίες. Το 1999 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Η Σμαραγδένια κι άλλα παραμύθια» από τις εκδόσεις Πατάκη, για το οποίο το 2000 τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει εκδώσει 11 παραμύθια και ένα εφηβικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Πατάκη και τις εκδόσεις Κέδρος.

Παράλληλα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον τομέα Μουσειακών Σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει ειδικευτεί στην «Αντιμετώπιση καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα», τομέα για τον οποίο έχει διοργανώσει, ως επιστημονική επιμελήτρια, σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικούς- Πανεπιστημιακούς Φορείς της χώρας, ενώ έχει εκδώσει και αντίστοιχες μελέτες και άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.