“Ημερολόγια καραντίνας: Τα εκθέματα του μουσείου μιλούν με τα καθημερινά μας αντικείμενα!”

Μία δράση στο πλαίσιο συμμετοχής του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν την πρώτη, μετά την πανδημία, συλλογή του Μουσείου!

Aγαπημένα εκθέματα των επισκεπτών του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας μάς μιλούν για τη ζωή τους, το διάστημα της καραντίνας.

Το ΑΒητάρι της διατροφής
Φυσαλίδες
Οδηγώ και περπατώ
με ασφάλεια

Πώς αισθάνονταν; Με ποιους έκαναν παρέα; Τι νοστάλγησαν; Και τα παιδιά, οι ενήλικες, που έλειψαν τόσο από το μουσείο, με τι ασχολήθηκαν στο σπίτι αυτό το διάστημα;

Eκθέματα του Παιδικού Μουσείου συνομιλούν με αγαπημένα καθημερινά αντικείμενα μικρών και μεγάλων για την αλλαγή της καθημερινότητάς τους, την περίοδο της πανδημίας. Τι φαντάζεστε ότι λένε; Πώς οραματίζονται την επόμενη ημέρα;

Δημιουργήστε και στείλτε σε εμάς τους φανταστικούς διαλόγους μεταξύ εκθεμάτων και αντικειμένων σε εικονογραφημένη ψηφιακή μορφή (κόμικ), για να δημιουργήσουμε την πρώτη, μετά την πανδημία, συλλογή του Μουσείου που θα είναι διαθέσιμη για το κοινό  στην ιστοσελίδα: www.hcm.gr  από την Τρίτη 18 Μαΐου.

Στο διάστημα από 10 – 17 Μαΐου επιλέγουμε ένα έκθεμα του Μουσείου, ένα ή περισσότερα από τα αγαπημένα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας και δημιουργούμε κόμικ με τις μεταξύ τους συνομιλίες.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τις ανάγκες της δράσης, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή.

1-Διαλέγουμε ένα προσωπικό αντικείμενο

Με τι ασχοληθήκατε το διάστημα της καραντίνας; Ποιο αντικείμενο σας κρατούσε παρέα αυτό το διάστημα;

2-Φωτογραφίζουμε το αντικείμενο και αποθηκεύουμε τη φωτογραφία

Tοποθετούμε το αντικείμενο σε μία άδεια επιφάνεια και το φωτογραφίζουμε έτσι ώστε να φαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του. Έπειτα αποθηκεύουμε τη φωτογραφία στον υπολογιστή μας.

3-Διαλέγουμε μία φωτογραφία από έκθεμα του Μουσείου

Παρακάτω θα βρείτε 3 αρχεία που το καθένα περιλαμβάνει μία φωτογραφία από ένα έκθεμα του Μουσείου. Επιλέξτε όποια επιθυμείτε.

4-Ενσωματώνουμε τη φωτογραφία του αντικειμένου μας

Στο αρχείο που επιλέξαμε, εισάγουμε τη φωτογραφία με το δικό μας αντικείμενο. Από την καρτέλα [INSERT/ΕΙΣΑΓΩΓΗ], επιλέγουμε Picture/Εικόνα και εισάγουμε τη φωτογραφία μας από το σημείο που την έχουμε αποθηκεύσει.

5-Δημιουργούμε τους διαλόγους

Τι συζητούν άραγε τα αντικείμενα μεταξύ τους; Τι διαφορετικό είχε η καθημερινότητά τους τον καιρό της πανδημίας; Πώς φαντάζονται το παιχνίδι στο Μουσείο όταν αυτό ανοίξει;

Για να δημιουργήσετε τα συννεφάκια των διαλόγων, στην καρτέλα [INSERT], επιλέγετε [Shapes/Σχήματα], διαλέγετε ένα από τα συννεφάκια και το σχηματίζετε πάνω στην εικόνα -στο σημείο που βρίσκεται το αντικείμενό σας. Γράφετε ό,τι επιθυμείτε, κάνοντας κλικ μέσα στο συννεφάκι. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές θέλετε.

6-Αποθηκεύουμε το έγγραφο και το αποστέλλουμε ως συνημμένο αρχείο στο e-mail: [email protected]


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών αναζητήσεων. Με το φετινό θέμα «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση» το ICOM προσκαλεί τα μουσεία, τους επαγγελματίες των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να μοιραστούν νέες δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.