Μια συν-ενέργεια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και της ΑΒ Βασιλόπουλος

Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου οι μουσειοσκευές ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο Νευροκόπι της Δράμας, στην Ορεστιάδα, στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας αλλά και στη Ν. Χαλκηδόνα στην Αθήνα.

H AB Βασιλόπουλος και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2017, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε τον σχεδιασμό και τη δημιουργία

3 μουσειοσκευών «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής» για παιδιά Α΄- Στ΄ Δημοτικού και από το 2019

2 εκπαιδευτικών κουτιών « Το ΑΒητάρι της διατροφής: παίζω, ανακαλύπτω και μαθαίνω για τη διατροφή» για το νηπιαγωγείο και για Άτομα με Αναπηρία αντίστοιχα

Σκοπός των μουσειοσκευών και των εκπαιδευτικών κουτιών είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα σε ομάδες παιδιών που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο είτε λόγω απόστασης είτε λόγω άλλων περιορισμών να δημιουργήσουν με τη συλλογή των αντικειμένων και λοιπά υλικά που περιέχουν ένα περιβάλλον μάθησης στον δικό τους χώρο.  Ένα περιβάλλον μάθησης που ενθαρρύνει την έρευνα, τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών γύρω από τη θεματική, τη χρήση αντικειμένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από παιχνίδι και άλλες δημιουργικές δράσεις.

Οι στόχοι των μουσειοσκευών είναι:

Να εξοικειώσουν τα παιδιά με την έννοια «μουσείο»

Να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των δεσμών σχολείου-μουσείου

Να προωθήσουν τη συνεργατική μάθηση με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών

Να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου

Να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν διεξοδικότερα με ένα
θέμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές 2.900 παιδιά από 40 σχολεία έπαιξαν και έμαθαν για τη διατροφή μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Μουσειοσκευή «Το ΑΒητάρι της διατροφής», για Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄- Στ΄ Δημοτικού και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα παιδιά ανακαλύπτουν ταξίδι των τροφίμων και τη διατροφική τους αξία, ευαισθητοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή, εξοικειώνονται με υγιεινές επιλογές αντιλαμβάνονται τι σημαίνει καταναλωτική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Εκπαιδευτικό κουτί «Το ΑΒητάρι της διατροφής: Παίζω, ανακαλύπτω και μαθαίνω για τη διατροφή» για το νηπιαγωγείο

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και περιλαμβάνει δραστηριότητες που στόχο έχουν τα παιδιά να ανακαλύψουν την προέλευση των τροφίμων και τη διατροφική τους αξία και μέσα από το παιχνίδι να ευαισθητοποιηθούν για την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Εκπαιδευτικό κουτί «Το ΑΒητάρι της διατροφής: Παίζω, ανακαλύπτω και μαθαίνω για τη διατροφή» για ΑμεΑ

Το εκπαιδευτικό κουτίαπευθύνεται σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση και έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να καλλιεργεί διαφορετικές δεξιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό η νοητική καθυστέρηση μπορεί να συνοδεύεται και από πολλαπλές αναπηρίες (αυτισμό, περιορισμένη όραση και ακοή, κινητικά προβλήματα, κ.α.) όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά είδη αναπηρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να ταξιδέψουν οι μουσειοσκευές στον τόπο σας, μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας στο e-mail: [email protected]


Οι μουσειοσκευές απολυμαίνονται σχολαστικά πριν και μετά από τη διάθεσή τους στα σχολεία ενώ περιλαμβάνουν και υλικό απολύμανσης προς χρήση από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς κατά την περίοδο αξιοποίησής τους.

Το ταξίδι των μουσειοσκευών υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ χωρίς να απαιτείται οικονομική συμμετοχή τόσο για το υλικό όσο και για τη μεταφορά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.