Ενότητα: «Χριστούγεννα»

Σε λίγες ημέρες έρχονται Χριστούγεννα και είναι μοναδική ευκαιρία να τα υποδεχτούμε με τις ξεχωριστές δράσεις και τα παιχνίδια για το σπίτι που προτείνει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για εσάς και την οικογένειά σας!

Με χαρά περιμένουμε να μας στείλετε τις φωτογραφίες από τις δημιουργίες  σας στη σελίδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στο facebook.

Φτιάχνω το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Τι καλύτερο από το να φτιάξετε ένα ημερολόγιο μαζί με τα παιδιά στο σπίτι, με ό,τι υλικά διαθέτετε, ώστε να μετράτε αντίστροφα τις μέρες  που απομένουν… ως τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24. Συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή.

Πώς να το φτιάξετε;

Με φακέλους, με κουτιά, με σπιρτόκουτα, με μανταλάκια, με χάρτινα ποτήρια, με δωροσακούλες, με ο,τιδήποτε άλλο σκεφτείτε που μπορεί να χωράει μέσα μια έκπληξη…

Τι να βάλετε μέσα σε κάθε θέση;

Κάθε θέση είναι σφραγισμένη και ανοίγει την ημέρα που λέει ο αριθμός της. Τι υπάρχει μέσα; μια έκπληξη που μπορεί να είναι καραμέλα, σοκολατάκι, παιχνίδι, αυτοκολλητάκι, ένα μικρό στολίδι, ένα μήνυμα…

Η συλλογή με 24 μικρά δώρα πριν τα Χριστούγεννα είναι έτοιμη!

Παίζουμε “χριστουγεννιάτικο” θέατρο σκιών;

Από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι τα παιχνίδια ρόλων. Τι πιο μουσειακό αυτά τα Χριστούγεννα από το να φτιάξετε τη δική σας γωνιά μέσα στο σπίτι για… “χριστουγεννιάτικο” θέατρο σκιών;

Πώς να το φτιάξετε;

Για τη σκηνή: Κρεμάστε ένα λευκό σεντόνι σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας. Στο πίσω μέρος του σεντονιού τοποθετήστε μία φωτεινή πηγή κι είναι έτοιμο!

Για τους χαρακτήρες: Κόψτε χάρτινες φιγούρες (κατά προτίμηση μαύρες) και στερεώστε τις πάνω σε μολύβια, ξυλάκια ή καλαμάκια. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κατασκευάσετε και τα σκηνικά που θα πλαισιώνουν την παράστασή σας. Έτοιμη η συλλογή σας!

Ποιους χαρακτήρες μπορείτε να ενσαρκώσετε;

Τον Άγιο Βασίλη με το έλκηθρό του, ταράνδους να καλπάζουν ανάμεσα στ’ αστέρια, παιχνιδιάρικα ξωτικά, αστείους καλικάντζαρους και ό,τι άλλο σκαρφιστείτε!

Δώστε ζωή στις δημιουργίες σας πλέκοντας τις δικές σας χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Ανάψτε τα φώτα πίσω από τον μπερντέ και… η παράσταση ξεκινά!

Μια κάρτα για τις γιορτές

Οι καρτ ποστάλ ήταν πάντα ξεχωριστές τις ημέρες των γιορτών.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διαθέτει μεγάλη συλλογή από κάρτες του 20ου αιώνα. Κάρτες γεμάτες ευχές και αγάπη.

Τι ωραία ιδέα να στείλουμε όλοι,  φέτος, κάρτες με ευχές στα αγαπημένα μας πρόσωπα, στους φίλους και συμμαθητές των παιδιών, σε όσους βρίσκονται μακριά μας…

Τι υλικά χρειάζεστε;

Χρωματιστό χαρτί, χρωματιστά χαρτόνια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, χρυσόσκονη, βαμβάκι, ψαλίδια, κόλλα και ό,τι άλλο σας εμπνέει.

Πώς θα τη φτιάξετε;

Πρώτα ζωγραφίστε διάφορα γιορτινά σχέδια όπως έλατα, αστέρια, καράβια, χιονονιφάδες, έλκηθρα, τάρανδους, καλικαντζαράκια … στα χρωματιστά χαρτιά.

Στη συνέχεια κόψτε τα γύρω γύρω πατώντας στο περίγραμμά τους. Διπλώστε  ένα χαρτόνι στη μέση. Κάντε – από τη διπλωμένη πλευρά -8 ψαλιδιές έως τη μέση. Ανοίξτε το χαρτόνι και διπλώστε τις κομμένες λωρίδες προς τα μέσα. Σε  κάθε λωρίδα κολλήστε ένα από τα γιορτινά σας σχέδια. Όταν ανοίγει η κάρτα θα …ξεπετάγονται!

Φυσικά γράψτε τις πιο φανταστικές ευχές σας!

Βάλτε τη σε ένα φάκελο, σημειώστε τα στοιχεία του αποδέκτη και έτοιμη για τον προορισμό της!

«Μια προσωπογραφία, από μένα για σένα!»

Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα τέχνης που βρίσκονται σε μουσεία είναι εκείνα που απεικονίζουν πορτρέτα ή αλλιώς προσωπογραφίες ανθρώπων που ζωγράφισαν καλλιτέχνες.

Τι πιο τρυφερό για φέτος τα Χριστούγεννα, από το να δωρίσετε ο ένας στον άλλον τα μέλη της οικογένειάς σας ένα μοναδικό πορτρέτο, που θα φιλοτεχνήσετε… εσείς οι ίδιοι! 

Ποιον να ζωγραφίσετε;

Γονείς – παιδιά, παππούδες – γιαγιάδες, εγγόνια, θείους – θείες, ξαδέλφια, νονούς – νονές και όποιον άλλον εσείς επιθυμείτε να του δώσετε χαρά!

Τι θα χρειαστείτε;

Αξιοποιήστε ως βάση το χαρτί (χαρτόνια, χαρτόκουτες, χάρτινα πιάτα) ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πάνω στην οποία μπορείτε να εφαρμόσετε το χρώμα. Στη συνέχεια σχεδιάστε το πρόσωπο που έχετε επιλέξει, με μολύβι,  ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, νερομπογιές, τέμπερες, παστέλ!

Κολλήστε ψηφίδες, κορδέλες ή όποιο άλλο υλικό σας εμπνέει.

Για να δημιουργήσετε το κάδρο:

Κολλήστε περιμετρικά γύρω από το πορτρέτο κουμπιά, βαμβάκι, χάντρες και ό, τι άλλο σκεφτείτε για να σχηματιστεί μία σταθερή κορνίζα. Στο κέντρο του επάνω μέρους περάστε ένα σκοινάκι ή μία κορδέλα ώστε να μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο ή στο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Θυμηθείτε την υπογραφή σας, την ημερομηνία που το φτιάξατε και ίσως ένα μήνυμα ή μία ευχή για να τη διαβάσει ο κάτοχος του πορτρέτου!

Καλές δημιουργίες!

Ένας διαφορετικός Άγιος Βασίλης

Ίσως η πιο αγαπητή φιγούρα των γιορτών είναι ο Άγιος Βασίλης ή ο Santa Claus, όπως έχει επικρατήσει, παγκοσμίως, η φιγούρα με τα λευκά γένια και τα κόκκινα ρούχα.

Κατά την παράδοση, ο  Άγιος Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, και συνήθιζε να μοιράζει δώρα σε παιδιά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Για αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε.

Η ιδέα είναι να φτιάξετε τον  δικό σας Άγιο Βασίλη, με έναν τρόπο εμπνευσμένο από τα μουσεία και την τέχνη: Ο Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι ήταν Ιταλός ζωγράφος περισσότερο γνωστός για τη δημιουργία φανταστικών προσωπογραφιών αποτελούμενων εξ ολοκλήρου από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, ψάρια…

Τι θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε μια τέτοια προσωπογραφία του Αϊ-Βασίλη;

Κόκκινες πιπεριές, Πατάτες, Γλυκοπατάτες, Ντομάτες, Κρεμμύδια, Κουνουπίδι, Λεμόνια, Μελιτζάνες, ό,τι λαχανικό ή φρούτο, μπορεί να σας εμπνεύσει!

Μια επιφάνεια- ένα παραλληλόγραμμο ξύλο ή μια πιατέλα. Αρχίστε τη σύνθεση! Βάλτε τις πιπεριές για σκουφί!

Φτιάξτε το πρόσωπο βάζοντας πατάτες για μάγουλα, μια γλυκοπατάτα για μύτη, ρίζες από τα κρεμμύδια για φρύδια, λεμόνια για μάτια και μπόλικο κουνουπίδι για γένια! Για τα ρούχα του ντομάτες ή μήπως μελιτζάνες;

Χριστουγεννιάτικο χάρτινο καράβι

Παλιότερα, τα παιδιά κατασκεύαζαν με χαρτί και ξύλο ένα ομοίωμα καραβιού, το στόλιζαν με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά και γυρνούσαν με αυτό στα σπίτια και έλεγαν τα κάλαντα!

Ένα ελληνικό έθιμο, που το συναντούμε ακόμα σε κάποια νησιά… Το έθιμο του στολισμένου καραβιού, αντικαταστάθηκε από το στολισμένο δένδρο. Όμως για κοιτάξτε γύρω σας! Κάπου στο σπίτι σας μπορεί να υπάρχει ένα ξύλινο καράβι, ένα καράβι παιχνίδι… Γεμίστε το φωτάκια και θα αρχίσει το ταξίδι του για τη νέα χρονιά.

Η ιδέα όμως είναι να φτιάξετε μικρά χάρτινα καραβάκια! Να στολίσετε το σπίτι σας, να τα χαρίσετε, να τα κάνετε συλλογή!

Τι θα χρειαστείτε;

Ένα τετράγωνο χαρτί για το κάθε καράβι! Χρωματιστό χαρτί ή λευκό, χαρτί από εφημερίδες ή από περιοδικά. Και την τεχνική του Origami! Η λέξη origami σημαίνει δίπλωμα χαρτιού. Προέρχεται από τις ιαπωνικές  λέξεις “oru” και “kami”. Είναι η τέχνη του να φτιάχνει κανείς διάφορα αντικείμενα διπλώνοντας χαρτί, χωρίς να το κόβετε.

Είναι μια τεχνική που εξοικειώνει τα παιδιά με τη γεωμετρία και τα βοηθά να εξελίξουν τις λεπτές δεξιότητές τους.

Οδηγίες
1. Διπλώνουμε το χαρτί στη μέση όπως φαίνεται στο σχήμα.
2. Ξαναδιπλώνουμε στη μέση και στη συνέχεια ανοίγουμε πάλι το χαρτί.
3. Διπλώνουμε τις δύο γωνίες προς τα μέσα.
4-5. Πιάνουμε μόνο το μπροστινό φύλλο από την κάτω πλευρά του χαρτιού και το διπλώνουμε προς τα πάνω.
6. Διπλώνουμε τις γωνίες του χαρτιού που εξέχουν προς τα πίσω. Κατόπιν γυρίζουμε το χαρτί από την άλλη μεριά. Διπλώνουμε πάλι το κάτω μέρος του χαρτιού.
7. Τοποθετούμε τους αντίχειρές μας ανάμεσα στα δύο φύλλα στην κάτω πλευρά και “ανοίγουμε” το χαρτί. Κατόπιν το πιέζουμε στις κάτω γωνίες ώστε να γίνει πάλι επίπεδο.
8. Διπλώνουμε το κάτω τρίγωνο προς τα πάνω. Το ίδιο θα πρέπει να επαναλάβουμε και από την πίσω πλευρά.
9. Βάζουμε πάλι τους αντίχειρές μας ανάμεσα στα δύο φύλλα στην κάτω πλευρά και ανοίγουμε. Πιάνουμε τις δύο γωνίες με τα χέρια μας και τραβάμε προς τα έξω.

Έτοιμο το πρώτο καραβάκι! Πασπαλίστε το με χρυσόσκονη και είναι έτοιμο να σαλπάρει για τη νέα χρονιά!

Ζυμαρένια αστέρια

Μα, πόσα αστέρια υπάρχουν στον ουρανό!

Άλλα έχουν ονόματα από θεούς, ζώα και αντικείμενα και άλλα αντί για όνομα, έχουν αριθμούς.

Πώς δημιουργήθηκαν; Πόσο χρονών είναι; Από τι είναι φτιαγμένα;  Πόσες απορίες μας γεννούν τα  αστέρια! Περάστε χρόνο μαζί με τα παιδιά αναζητώντας όλοι μαζί περισσότερες πληροφορίες για τα  αστέρια σε βιβλία ή στο διαδίκτυο. Προγραμματίστε επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο ή στο Πλανητάριο, όταν με το καλό περάσει η πανδημία!

Ως τότε και με αφορμή το Άστρο των Χριστουγέννων, δοκιμάστε να  φτιάξετε τα δικά σας αστέρια!

Η ιδέα είναι απλή και ευφάνταστη! Αστέρια φτιαγμένα από αλεύρι, νερό και αλάτι!

Τι θα χρειαστείτε:

 Τρία  μέρη αλεύρι, ένα μέρος αλάτι κι ένα μέρος νερό. Κορδέλα, τέμπερες, νερομπογιές ή μαρκαδόρους.

Ανακατεύετε τα υλικά. Φτιάχνετε το ζυμάρι. Το απλώνετε σε μια επιφάνεια και κόβετε τα αστεράκια σας- με πατρόν ή με κουπ πατ.

Αν θέλετε να τα κρεμάσετε, θυμηθείτε να κάνετε μία τρύπα για να περάσετε- όταν στεγνώσουν- την κορδέλα. Μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά για να γίνουν πιο ανθεκτικά!

Τα αστέρια έχουν όλα τα χρώματα της ίριδας! Δώστε τους δικούς σας χρωματισμούς και τις δικές σας ονομασίες σε αυτά τα ξεχωριστά αστέρια που θα ομορφύνουν το σπίτι σας.

Μόνο θυμηθείτε: αυτά τα ζυμαρένια μπισκότα δεν τρώγονται… χαχαχα!

Αυτοσχέδια κρουστά μουσικά όργανα

Γεμάτες μουσική οι μέρες μας τα Χριστούγεννα.  Και τα παιδιά τραγουδούν χριστουγεννιάτικα ω! έλατο, Ρούντολφ το ελαφάκι,  μέχρι να έρθει η μέρα που θα πουν τα κάλαντα!

Συνήθως με τα τρίγωνα. Άλλες φορές και με φλογέρες, κιθάρες, ακορντεόν…

Ακούστε υπέροχα κάλαντα από όλη την Ελλάδα με τα παιδιά σας. Ανακαλύψτε τα  μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν. Μια τεράστια συλλογή οργάνων γνωστών και άγνωστων μερικές φορές.

Θα αποτελέσουν την έμπνευση για να δημιουργήσετε αυτοσχέδια μουσικά όργανα στο σπίτι. Η ιδέα είναι να φτιάξετε κρουστά μουσικά όργανα.

Τι θα χρειαστείτε:

Πλαστικά κεσεδάκια, χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά, φακές, σιτάρι, ρύζι, μικρά ζυμαρικά, μπογιές…ό,τι άλλο σκεφτείτε που μπορεί να μεταμορφωθεί σε κρουστό.

Γεμίστε ένα σκεύος με 4-5 φακές, κλείστε το και δοκιμάστε τον ήχο. Προσθέστε σιτάρι και ξαναδοκιμάστε. Πειραματιστείτε με τους ήχους.

Το μουσικό σας όργανο θα είναι έτοιμο όταν θα ακούγεται όπως το φανταστήκατε!

Στη συνέχεια, μπορείτε να ζωγραφίσετε το σκεύος ή μόνο το καπάκι με ένα χριστουγεννιάτικο θέμα. Κουνήστε το και …έτοιμο!

Και τώρα πρόβα τα κάλαντα με τα κρουστά!

Περιμένουμε τις φωτογραφίες από τα μουσικά όργανα που θα φτιάξετε… ακόμα και τον ήχο τους.

Εορταστικό φιδάκι

Το παιχνίδι είναι μια ζωτική δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν και να χαρούν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Είναι το όχημα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της συνεργασίας.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της …οθόνης παίξτε με τα παιδιά σας! Είναι μια ευκαιρία να θυμηθείτε παραδοσιακά παιχνίδια, να αξιοποιήσετε παιχνίδια που έχετε στο σπίτι και να δημιουργήσετε δικά σας. 

Η ιδέα είναι να φτιάξετε ένα δικό σας ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ Φιδάκι!

Τι θα χρειαστείτε: χαρτόνια, ψαλίδι, κόλλα, χρώματα, μαρκαδόρους, φιγούρες, ζάρια , συνθετικό πηλό για τα πιόνια ή πιόνια από άλλα επιτραπέζια, κουτί αποθήκευσης

Μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα φιδάκι σε ένα χαρτόνι και να το χωρίσετε σε 100 κουτάκια – αριθμούς . Χρωματίστε το και διακοσμήστε το με φιγούρες εορταστικές. Ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοί του, δώρα, έλατα, χιόνια, σπίτια, γλυκά…

Σκεφτείτε τι θα γράφουν τα κουτάκια που θα ανεβάζουν τον παίκτη ή θα τον κατεβάζουν. Ο προορισμός είναι το 100 και εκεί βρίσκονται τα δώρα της Πρωτοχρονιάς!

Πιόνια μπορείτε να φτιάξετε και με συνθετικό πηλό που στεγνώνει στον αέρα. Ζάρια – αν δεν έχετε από άλλα παιχνίδια , μπορείτε να φτιάξετε με πηλό ή χαρτόνι με το ανάπτυγμα του κύβου.

Αποφασίστε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Γράψτε τις οδηγίες σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τις στο κουτί, μαζί με το φιδάκι σας.

Το κουτί θέλει και αυτό τη ζωγραφιά του, τον τίτλο του, τις ηλικίες και τον αριθμό των παικτών. Και το παιχνίδι αρχίζει!

Θα το χαρείτε όσο κανένα άλλο!  Καταγράψτε όλα τα στάδια της δημιουργίας σας με τη φωτογραφική μηχανή και στείλτε τα στο fb του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου!

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Οι μέρες των γιορτών είναι γεμάτες αναμνήσεις. Συχνά οι αναμνήσεις ανασύρονται στο παρόν από μια φωτογραφία. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν ακόμα συλλογές φωτογραφιών σε ένα άλμπουμ. Φωτογραφίες που φέρνουν στη μνήμη γεγονότα, πρόσωπα, συνήθειες, γενέθλια, ντυσίματα, χτενίσματα, παιχνίδια μιας άλλης εποχής. 

Μια φωτογραφία, με παιδιά του προηγούμενου αιώνα, πόσα κοινά έχει με μια αντίστοιχη σημερινή;

Μια φωτογραφία, με ένα οικογενειακό εορταστικό τραπέζι, πόσες διαφορές μπορεί να έχει με μια αντίστοιχη σημερινή;

Η ιδέα είναι να βρείτε μια ασπρόμαυρη οικογενειακή ή σχολική φωτογραφία. Παρατηρήστε τη μαζί με τα παιδιά σας. Ονομάστε τα πρόσωπα που βρίσκονται στη φωτογραφία. Αφηγηθείτε τη στιγμή. Φτιάξτε μια ιστορία. Αφήστε τα παιδιά να μαντέψουν τη συνέχεια. Ποια θα ήταν η επόμενη φωτογραφία;

Καταγράψτε ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με το τώρα. Φανταστείτε πώς θα ήταν σήμερα αυτή η φωτογραφία.  Αν μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν;

Αν έχετε τη δυνατότητα να τη φωτοτυπήσετε, βγάλτε μερικά αντίγραφα. Κάθε μέλος της οικογένειας, με ξυλομπογιές ή κηρομπογιές την κάνει έγχρωμη.

Ακόμα,  μπορείτε να την  ξεπατικώσετε με ένα ρυζόχαρτο και να τη κάνετε…διάφανη!

Και φυσικά, να τη φωτογραφίσετε -με το κινητό ή  τη φωτογραφική μηχανή- για να την έχετε αποθηκευμένη στην ψηφιακή εποχή.

Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει μαζί με των παιδιών σας και η  ασπρόμαυρη φωτογραφία θα γίνει ένα νέο παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Περιμένουμε την ασπρόμαυρη φωτογραφία σας να γίνει μέρος της συλλογής των φωτογραφιών που έχει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο!

Παιχνίδια με καρύδια

Τώρα που είναι η εποχή να βρείτε καρύδια  με το τσόφλι τους είναι η ευκαιρία να παίξετε ένα και δυο παιχνίδια, πριν τα σπάσετε και τα φάτε!

Το ένα παιχνίδι το έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα .Το λέγανε καρυατίζειν. Καρυά λέμε και την καρυδιά!

Τα παιδιά κάθονταν σε κύκλο και στη μέση έβαζαν ένα αγγείο. Τα παιδιά σε σειρά προσπαθούσαν να πετύχουν να μπει το καρύδι μέσα στο πήλινο αγγείο .

Αυτή είναι η ιδέα! Να διαλέξετε ένα κατάλληλο δοχείο από την κουζίνα, ή και από άλλα μέρη του σπιτιού. Μπορεί να είναι μια λεκάνη, μια κατσαρόλα, μια παλιά γλάστρα ή ό,τι άλλο σκεφθείτε! Καθίστε,  λοιπόν, σε κύκλο. Για να δούμε ποιος θα βάλει τα  περισσότερα καρύδια στο δοχείο;

Το άλλο παιχνίδι παίζεται τα Χριστούγεννα στην Ήπειρο!  Κάποιο παιδί χαράζει μια γραμμή στο χώμα. Πάνω σε αυτή κάθε παίκτης βάζει ένα καρύδι και στη συνέχεια σημαδεύει σκυφτός, από απόσταση ενός με δύο μέτρων, με ένα καρύδι ένα άλλο που βρίσκεται στη γραμμή. Όποιο καρύδι πετύχει το κερδίζει . Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται μέχρι να βγουν όλα τα καρύδια από τη γραμμή. Μπορείτε να  το παίξετε και μέσα στο σπίτι βάζοντας στο πάτωμα μια κόκκινη κορδέλα και πάνω της τα καρύδια!

Εσείς, τι παιχνίδι θα σκεφτείτε να παίξετε με τα καρύδια; Περιμένουμε τις ιδέες σας στο facebook  του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Μια αλλιώτικη κρεμάστρα

Μια βασική λειτουργία του Παιδικού Μουσείου είναι η ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Στον χώρο της ανακύκλωσης,  μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρουν υλικά όπως σφουγγάρια, κουμπιά, νήματα και πολλά άλλα για να φτιάξουν νέες κατασκευές. Έτσι, τα άχρηστα για κάποιους γίνονται χρήσιμα,  αποκτώντας νέα ευρηματική χρήση. Για παράδειγμα: Τι θα μπορούσατε να κάνετε  με μια μεταλλική κρεμάστρα αυτές τις μέρες, τις γιορτινές, που μένετε σπίτι με τα παιδιά σας;

Σήμερα ξεχωρίσαμε μια ιδέα που έχουν  προτείνει επισκέπτες του μουσείου και είναι ένα αυτοσχέδιο χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Χρειάζεστε μια  περισσευούμενη μεταλλική κρεμάστρα.  Μπορείτε να της δώσετε κυκλικό σχήμα.

Χρησιμοποιώντας σπάγκο ή παλιές κορδέλες, αρχίστε να  δένετε γύρω γύρω στην κρεμάστρα κλαράκια με φύλλα της εποχής. Ένας άλλος τρόπος για να αξιοποιήσετε το κυκλικό της σχήμα είναι να τυλίξετε βαμβάκι γύρω γύρω  και να κολλήσετε πάνω διάφορα κουμπιά ή ξηρούς καρπούς ή ασημόχαρτα ή κορδελάκια φτιαγμένα φιόγκους ή ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σας και σας εμπνέει.

Το στεφάνι με τα στολίδια φέρνει τύχη στους κατοίκους του σπιτιού. Πόσο μάλλον όταν έχει φτιαχτεί με αγάπη για τους ανθρώπους αλλά και για το περιβάλλον.

Ανυπομονούμε  να μας στείλετε το δικό σας οικογενειακό δημιούργημα που θα στολίζει την πόρτα σας.

Διαβάζουμε βιβλία!

Τόσο απλό και τόσο σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία, μαζί, μόνοι μας, ο ένας στον άλλον.

Μια οικογενειακή δραστηριότητα που μπορεί να έχει τη γοητεία της ανακάλυψης των πάντων, παντού.

Στο Παιδικό Μουσείο η μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων αξιοποιείται στα εκθέματα. Τα παιδιά ανατρέχουν στα βιβλία για να συλλέξουν στοιχεία για ένα θέμα, για να ζωντανέψουν έναν ήρωα, για να εμπνευστούν μια κατασκευή. Το βιβλίο είναι μέρος της ζωής μας. Και είναι επιλογή.

Αυτήν την εποχή της οθόνης, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ο αντίποδας του βιβλίου. Και ειδικά την περίοδο των γιορτών, άφθονα βιβλία με ανάλογη θεματική, μπορούν να γεμίσουν συναρπαστικά τις μέρες μας. Μικρές αποδράσεις στα βιβλιοπωλεία για να διαλέξουν τα παιδιά τα βιβλία που τους κάνουν κέφι.

Ποια είναι η ιδέα; 

Να πιάνουν τα παιδιά βιβλία στα χέρια τους. Να τα φυλλομετρούν. Να τα ξεφυλλίζουν. Να τα διαβάζουν. Να τα χρησιμοποιούν. Να παίζουν με αυτά. Να τα αφήνουν. Να τα βαριούνται. Να κοιμούνται με αυτά.

Και όταν τα διαβάζουν ή τους τα διαβάζετε, ποτέ να μην τελειώνουν στην τελευταία σελίδα… Να συνεχίζουν αυτό το ταξίδι με ζωγραφική, με αυτοσχεδιασμούς, με παιχνίδι.

Μπορούν να ζωγραφίσουν ή να ζωγραφίσετε παρέα εικόνες από το βιβλίο, τον ήρωα, τον τόπο. Μπορούν να πάρουν ρόλους και να το ζωντανέψουν. Να γίνει το βιβλίο θέατρο, χορός, μουσική. Και σε καμία περίπτωση καταναγκασμός!

Γιατί το διάβασμα πάνω από όλα είναι ευχαρίστηση!

Τι διαβάζετε αυτή την εποχή με τα παιδιά σας; Στείλτε μας τίτλους βιβλίων στη σελίδα του μουσείου στο facebook.

Μπισκοτο …πλάστες!

Ένα από τα πιο αγαπημένα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου είναι η Κουζίνα. Ένας χώρος ειδικά σχεδιασμένος για να παίζουν τα παιδιά με τις συλλογές της αλλά και να δημιουργούν με πρώτες ύλες μπισκότα!

Πόσο αγαπούν τα παιδιά την Κουζίνα! Πόσες αναμνήσεις κουβαλάμε όλοι μας από μια κουζίνα; Την κουζίνα από τα παιδικά μας χρόνια! Πόσες μυρουδιές;

Τι θα λέγατε να δημιουργήσετε νέες για σας και τα παιδιά σας;

Η ιδέα είναι να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε εργαστήρι παραγωγής μπισκότων και να παίξετε τους …μπισκοτοπλάστες!

Πρώτα από όλα , ορίστε  έναν χώρο εργασίας για να φτάνουν τα παιδιά, πλύντε τα χέρια σας, φορέστε τις ποδιές σας και ετοιμαστείτε να λερωθείτε!

Σίγουρα θα έχετε κάποια συνταγή οικογενειακή. Φυσικά μπορείτε να αναζητήσετε μία εύκολη συνταγή για μπισκότα  και στο διαδίκτυο.

Σήμερα όμως, προτείνουμε μια συνταγή δοκιμασμένη στο μουσείο. Για να φτιάξετε περίπου 25 μπισκότα πτι μπερ θα χρειαστείτε:

100 γρ. ζάχαρη,   100 γρ. ανάλατο βούτυρο, 60ml νερό, 250 γρ. αλεύρι, ¼ κουτ του γλυκού αλάτι,  ½ κουτ του γλυκού μπέικιν

Από τα κουζινικά σας ένα βαθύ δοχείο, έναν πλάστη, μια λαμαρίνα, λαδόκολλα, κουπ πατ για πτι μπερ και ό,τι άλλο επιλέξουν τα παιδιά!

Μυρίστε, ονοματίστε και αγγίξτε τα διάφορα υλικά!

Στη συνέχεια ανακατέψτε, ζυμώστε και δώστε το αγαπημένο σας σχήμα στα μπισκότα.

Ψήστε στους 180ο για 15λ.  Πασπαλίστε τα με άχνη, με κανέλα, με ό,τι τα κάνει πιο γιορτινά και απολαύστε τα!

Είναι βέβαιο ότι η μυρουδιά τους θα φτάσει ως εδώ!

Ένα γούρι …για το μουσείο

Αλήθεια, πόσα γούρια έχετε στο σπίτι σας; Πόσες φορές έχετε επιλέξει ένα γούρι για να το χαρίσετε; Ποιος από εσάς έχει κερδίσει μαζί με το φλουρί της βασιλόπιτας και ένα γούρι για τη νέα χρονιά;

Σύμφωνα με τον σημαντικό Έλληνα λαογράφο, Γεώργιο Μέγα, το γούρι ή φυλαχτό ή περίαπτον- όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, αποτρέπει ή προλαμβάνει το κακό και βοηθάει στην επίτευξη του αγαθού και της ευδαιμονίας.

Το «μαγικό» αντικείμενο που μπορεί να φέρει τύχη. Μια λέξη με τουρκικές καταβολές: ugur στα τούρκικα σημαίνει καλή τύχη. Αυτή είναι και η σημασία του στα ελληνικά σήμερα. ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

Τι είναι η τύχη;

Στην αρχαιότητα η Τύχη ήταν θεά, κόρη του Ερμή και της Αφροδίτης, και λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες ως προστάτιδα των πόλεων.

Είναι η δύναμη που κουβαλάει ένα αντικείμενο μαζί του και μπορεί να επηρεάσει γεγονότα και καταστάσεις ώστε να πηγαίνουν όλα καλά!

Ψάξτε μαζί με τα παιδιά σας σε λεξικά, σε βιβλία, στο διαδίκτυο να βρείτε τι γούρια έχουν σε άλλα μέρη του κόσμου; Πώς τα φτιάχνουν; Από τι υλικά; Πότε τα δίνουν; Τι πιστεύουν για αυτά;

Η ιδέα σήμερα είναι να αποκτήσετε το γούρι του …μουσείου!

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο επέλεξε για γούρι του 2021 ένα μικρό ασημένιο σπίτι. Τόσο μικρό που χωράει παντού. Για να το έχετε πάντα μαζί σας. Ένα γούρι γεμάτο ευχές για ευημερία, ευζωία και ευτυχία! Ένα μικρό σπίτι – σαν αυτό που  πρωτοζωγραφίζουν τα παιδιά, με τη σκεπή, την καμινάδα, τα δυο παράθυρα, την πόρτα σχεδιασμένο στη λεπτομέρεια!

Με κάθε μικρό «σπίτι» που θα πάρετε στα χέρια σας θα συμβάλλετε στο «μεγάλωμα» του εκπαιδευτικού έργου του μουσείου μας.

Περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες  στο www.hcm.gr

Η γεωμετρία των Χριστουγέννων

Στο έκθεμα του Παιδικού Μουσείου ‘’Γεια σου Πυθαγόρα’’ μικροί και μεγάλοι, έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να καταλάβουν καλύτερα  μαθηματικές έννοιες. Το έκθεμα επιδιώκει μέσα από το παιχνίδι, να διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών γύρω από τις  γεωμετρικές έννοιες.

Κοιτάξτε γύρω σας! Πόση γεωμετρία έχουν τα Χριστούγεννα; Παίξτε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας και ανακαλύψτε σχήματα και στερεά που υπάρχουν αυτές τις μέρες στο στολισμένο σας σπίτι.

Φτιάξτε έναν κύκλο και γράψτε μέσα όλα τα στρογγυλά, κυκλικά, σφαιρικά αντικείμενα και σχήματα.

Το ίδιο με ένα τρίγωνο, ένα τετράγωνο, ένα πολύγωνο…

Η ιδέα είναι να φτιάξετε πολύχρωμα στερεά και να στολίσετε εναλλακτικά ένα δωμάτιο, μια πόρτα, την κουζίνα ή και το μπάνιο!

Θα χρειαστείτε πολλά πολύχρωμα, σπαστά, καλαμάκια!

Μπορείτε να κάνετε μια ευθεία όσο μακριά θέλετε, βάζοντας το ένα καλαμάκι μέσα στο άλλο! Μπορείτε να φτιάξετε ένα τετράγωνο που οι τέσσερεις πλευρές του να είναι ίσες- 4 ίσα καλαμάκια! Μπορείτε να φτιάξετε ένα ισοσκελές τρίγωνο. Δηλαδή να πετύχετε οι τρεις πλευρές να έχουν το ίδιο μήκος. Με ποιο αντικείμενο μοιάζει αυτό το τρίγωνο; Μήπως το τρίγωνο που λέμε τα κάλαντα; Πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας  αστέρι; Συζητήστε με τα παιδιά σας,  πόσες γωνίες μπορεί να έχει το αστέρι; Πόσα τρίγωνα σχηματίζει; Πώς θα συνδυάσετε τα καλαμάκια για να κάνετε το πιο ποπ αρτ αστέρι;

Στείλτε την αγαπημένη γεωμετρική κατασκευή σας στο site του μουσείου! Ίσως τη δείτε στο έκθεμα Γεια σου Πυθαγόρα όταν ανοίξει το μουσείο!

Τα γράμματα …στολίδια

Το «Μουσείο των Γραμμάτων» , ένα έκθεμα σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από μαθητές πρώτης δημοτικού, υπάρχει στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, για να βοηθήσει όλα τα παιδιά που πρωτομαθαίνουν τα γράμματα, να τα αγαπήσουν.

24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας γίνονται μια ξεχωριστή συλλογή από αντικείμενα, λέξεις, κατασκευές.

Το Α μεγαλώνει και μικραίνει γίνεται η αντιλόπη και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Το Κ μια Καμηλοπάρδαλη και μια κουρτίνα.

Όλα τα γράμματα έμπνευση για δημιουργία.

Γράμματα με γραμμές, σχήματα, καμπύλες. Γράμματα, σύμβολα που μας ανακαλύπτουν τον υπέροχο κόσμο της γραφής και της ανάγνωσης.

Η ιδέα σήμερα είναι Τα γράμματα…στολίδια.

Τι θα χρειαστείτε;

Χαρτόνι γυαλιστερό ή χρωματιστό, λεπτό νήμα, ψαλίδι, χρυσόσκονη… και ένα όνομα!

Τα παιδιά γράφουν το όνομά τους με κεφαλαία ή πεζά γράμματα πάνω στο χαρτόνι, με διπλό περίγραμμα.

Στη συνέχεια κόβουν περιμετρικά το κάθε γράμμα. Ανοίγουν μια τρύπα στην κορυφή. Περνούν ένα λεπτό νήμα και το κρεμάνε στο δέντρο!

Σίγουρα το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πάρει μια ξεχωριστή μορφή. Αν κάθε μέλος της οικογένειας κρεμάσει τα γράμματα από το όνομά του τότε μπορείτε, μικροί και μεγάλοι να παίξετε παιχνίδια λέξεων- να βρείτε άλλα ονόματα, να ενώσετε γράμματα και να φτιάξετε άλλες λέξεις…Θα ενθουσιαστείτε και σίγουρα θα βρείτε  και άλλους τρόπους να στολίσετε το σπίτι σας με τα γιορτινά γράμματα!

Μια φωτογραφία από το στολισμένο με γράμματα δέντρο θα την περιμένουμε στο facebook του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου!

Φτιάχνουμε μια φάτνη;

Τι γιορτάζουμε αύριο;

Μια γέννηση. Τη Γέννηση του Χριστού. Χριστούγεννα.

Πώς μπορούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τι έγινε αυτή τη μέρα;

Η ιδέα είναι να παρατηρήσουν  μια αγιογραφία της Γέννησης – μια εικόνα από ένα βιβλίο ή από ένα μουσείο.

Να καταγράψουν πόσα και ποια πρόσωπα υπάρχουν. Τι φορούν; Τι ρόλο έχουν; Ποιο είναι το περιβάλλον; Ποια ζώα φαίνονται; Τι καιρό έχει; Ποιο είναι το μωρό; Πού βρίσκεται; Πώς λέγεται αυτό το μέρος; Τι είναι μια φάτνη; Το λεξικό -πολύτιμος βοηθός στην έρευνά σας.

Η ιδέα συνεχίζεται με την κατασκευή της δικής τους φάτνης.

Με ό,τι υλικά υπάρχουν στο σπίτι:

Χαρτί, χαρτόνια, χαρτόκουτα, κόλλα, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, πλαστελίνη, πηλό, βαμβάκι, κλαράκια, ρολά από χαρτιά υγείας, νήματα, κουμπιά …

Επιλέξτε μαζί με τα παιδιά, από τι υλικό θα είναι το πλαίσιο της φάτνης. Π.χ από μια χαρτόκουτα;

Στη συνέχεια, συζητήστε πώς θα κατασκευαστούν η Μαρία, ο Ιωσήφ, το θείο βρέφος, οι τρεις μάγοι; Από χαρτί; Από πηλό; Από ρολά;

Πώς θα διακοσμηθεί ο στάβλος; Αραγε για τα  ζωάκια μήπως να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια – φιγούρες ζώων; Και το αστέρι που οδήγησε τους τρεις μάγους, πώς θα φαίνεται;

Απαντώντας τις ερωτήσεις, σιγά σιγά δημιουργείται η φάτνη.

Αλήθεια, τι άλλο μπορεί να έβαζαν τα παιδιά σε μια δική τους φάτνη;

Αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν στην ιδέα μιας σημερινής φάτνης.

Τα παιδιά, πάντα ευρηματικά, θα μας εκπλήξουν με τις δικές τους ιδέες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.