To πρόγραμμα MuseumAR Storifying An Augmented Future for Museumsξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 με συντονιστή το Ίδρυμα Ρίτας και Κώστα Σεβέρη από την Κύπρο και εταίρους τους: Center for the Advancement οf Research & Development in Educational Technology (CARDET) από την Κύπρο, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Παιδικών Μουσείων HANDS ON! International, Alchemilla Società cooperativa sociale (ASC) από την Ιταλία, Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) & Ελληνικό Παιδικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών ώστε να υιοθετήσουν καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που θα προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό κοινού καθώς και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των μουσείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προωθώντας ψηφιακά εργαλεία (ΑR και VR) και εφαρμογές που μπορούν να φέρουν ένα νέο παράδειγμα εργασίας και μια ουσιαστική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

Ανάπτυξη Προγράμματος Σπουδών και Εκπαιδευτικού Υλικού

που θα παρέχει εφόδια στους συμμετέχοντες εκπαιδευτές, επαγγελματίες μουσείων, καλλιτέχνες κλπ. ώστε να εξελίξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την επαυξημένη πραγματικότητα και την πολιτιστική γνώση και θα τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις που ο τομέας του πολιτισμού, των μουσείων και των καλλιτεχνών αντιμετωπίζει.

Ανάπτυξη ενός ψηφιακού εγχειριδίου με ιστορίες Επαυξημένης Πραγματικότητας

που θα προσφέρει στους εκπαιδευτές και στους επαγγελματίες μουσείων την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη ώστε να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν δραστηριότητες Επαυξημένης Πραγματικότητας στις διδακτικές πρακτικές τους και στην εργασία τους.

Σχεδιασμός και υλοποίηση πέντε Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (ΜΟΟC) για την προώθηση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς

που θα μπορεί να εγγραφεί όποιος το επιθυμεί δωρεάν.

Τον Μάιο για τις ανάγκες του έργου υλοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση στη Λευκωσία, όπου  οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γνώσεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της επαυξημένης πραγματικότητας.

Με ποιον τρόπο μπορεί μπορούν να αξιοποιηθούν τέτοιες εφαρμογές στην προώθηση της πολιτιστική κληρονομιάς;

Ποιες δυνατότητες παρέχουν οι εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας ως εργαλείο αφήγησης και δημιουργίας διαδραστικών δραστηριοτήτων;

Αυτά και άλλα ερωτήματα διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης.

Οι εργασίες συνεχίζονται με ενθουσιασμό και πληροφορίες για την πορεία του έργου μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα του https://museumar.eu

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.